"Goed verdedigen begint altijd bij de aanvallers"

(door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Zaterdag stonden de twee Zwolse ploegen tegenover elkaar met het minste aantal tegendoelpunten. Dieze West met zeven uit elf wedstrijden en CSV’28 met veertien uit twaalf duels. Na de 7-2 winst voor Dieze West zijn de kaarten opnieuw geschud. Hoe hebben beide doelmannen het onderlinge duel eigenlijk beleefd?

Nick Bouwman, eerste seizoen bij Dieze West. Oud-keeper van Zwolsche Boys en negen tegengoals.

“We hebben gewoon een heel goed team, de basis staat. Meestal staat Ginaro (Van Deventer, ER) voor mij, dat is echt zo’n ervaren verdediger. Maar hij deed vandaag niet eens mee. En dan zie je dat anderen dat fantastisch kunnen invullen. Iedereen doet zijn taak, werkt hard en het is een cliché, maar verdedigen begint altijd bij de aanvallers.”

Gekste dingen

“Soms doen de verdedigers de gekste dingen. Dribbelen ze alle kanten op, proberen ze een tegenstander uit te spelen, maar het gaat eigenlijk altijd goed. Of ze herstellen het. Wat voor mij als keeper belangrijk is, is het praten met elkaar. Dat zag je tegen CSV’28 ook. De hele wedstrijd coachen, iedereen doet dat wel en dan maakt het eigenlijk ook niet uit, wie er voor je staat. Twee tegentreffers gebeurde ons een keer eerder, tegen Reaal Dronten. Natuurlijk wil ik dat aantal zo laag mogelijk houden, maar dat is geen doel op zich. Dat is kampioen worden en met tien punten voorsprong moet dat lukken.”

Raphy Spin, eerste seizoen bij CSV’28. Oud-keeper van Hattem, WVF en SVI en 21 tegengoals.

"Ik speel weer en daar ben ik blij mee, dus het bevalt mij hier goed. Al is zeven goals tegen in één wedstrijd, mij dit seizoen nog niet overkomen. Meestal heb ik wel dezelfde verdedigers voor mij en is Niels Dekker weer terug. We proberen van achteruit echt te voetballen, te coachen en zorgen dat het goed staat. En als het bij ons goed staat, dan krijgen we weinig goals tegen.”
"Dat was vandaag helaas niet het geval. Het kwam ook omdat we twee hele goedkope penalty's tegen kregen. Dan houd je vijf tegengoals over en dat is natuurlijk nog te veel. Alleen we moeten ook reëel zijn, Dieze West kan natuurlijk wel voetballen.”