OM: 'Schietpartij McDonald's was gerichte actie'

ZWOLLE -  Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat er bij de schietpartij in McDonald’s Zwolle-Noord sprake is geweest van een gerichte actie. Dat leidt het OM af uit de verklaring die de verdachte heeft afgelegd. De 32-jarige verdachte zit vast op verdenking van moord. In het fastfoodrestaurant werden woensdag twee broers van 57 en 62 doodgeschoten.  

De slachtoffers zijn de Zwolse broers Hüseyin en Ali Torunlar. Ze zijn zondag begraven op begraafplaats Kranenburg.

De schietpartij had woensdag rond 18.00 uur plaats in de McDonald’s aan de Floresstraat. De verdachte die is aangehouden, meldde zich woensdagavond laat zelf bij het politiebureau in Deventer. De man komt uit de omgeving van Arnhem. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Burgemeester Peter Snijders reageerde geschokt op de schietpartij. "Het schietincident van gisteravond in de McDonald’s is het gesprek van de dag. Op scholen, aan de keukentafel en bij de koffieautomaat op het werk. En dat begrijp ik heel goed. Ik ben hier ook erg van geschrokken.”
"Er zijn twee slachtoffers te betreuren bij deze ongelooflijk heftige gebeurtenis, die plaatsvond in een restaurant waar ook veel kinderen aanwezig waren. Onacceptabel. Een dergelijke vorm van extreem geweld verwacht je niet. En al helemaal niet op zo'n plek, in een vol restaurant waar gezinnen zitten te eten." 
De gemeente hield vrijdag in hotel Lumen aan het Stadionplein een inloopbijeenkomst voor iedereen die woensdagavond in of bij het restaurant aanwezig was en die daarover nog met de politie of slachtofferhulp wilde praten.

De burgemeester benadrukt het belang van nazorg voor getuigen. "Een heftige gebeurtenis als deze vergeet je niet snel en het is belangrijk om hierover te praten. U kunt hiervoor terecht bij Slachtofferhulp Nederland. U kunt hen bellen op 0900-0101.”