Maud Broeksema van WVF Vrouwen is menig tegenstandster te snel af in de vierde klasse.
Maud Broeksema van WVF Vrouwen is menig tegenstandster te snel af in de vierde klasse. (Foto: Pedro Sluiter)

Salverda Trofee: als Celine van Velsen de bal krijgt bij WVF Vrouwen, gaat Maud Broeksema rennen

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Maud Broeksema van WVF Vrouwen.

Het zou zomaar kunnen dat een zestienjarig meisje dit seizoen met de Salverda Trofee voor vrouwen aan de haal gaat. Maud Broeksema scoorde er zaterdag wederom twee in het met 3-4 gewonnen duel bij EDON en staat met 24 doelpunten (in de vierde klasse) alleen aan kop.

"Ik moet het echt van mijn snelheid hebben", zegt Broeksema, die vorig jaar nog in Meiden O19 speelde en met een aantal medespeelsters is doorgeschoven naar het eerste. “Dat was wel even wennen. Ik merkte wel dat ik klein ben, zeg maar. Ik heb geleerd om niet de duels in te gaan”, aldus Broeksema, die nog wel eens een duwtje krijgt, maar veel vaker de verdedigers te snel af is.
"Als Celine (van Velsen, MdR) de bal heeft, ga ik rennen, dan krijg ik de bal en sta ik één-op-één met de keeper. Ik ben gewoon veel sneller dan de meeste vrouwen", geeft Broeksema het beproefde recept.

"Ze staat rechtsbuiten, maar heeft altijd haar ogen op de goal gericht. Doelpunten maken is echt haar ding. Ze is een eigengereide meid die altijd alles alleen deed. Dat kon ook in de jeugd, maar nu staan er ineens vrouwen tegenover haar. Ze moest wel leren om meer gebruik te maken van het team", zegt trainer Chris Ipenburg.

Broeksema is niet verrast dat WVF dit seizoen zo sterk voor de dag komt. "Wij speelden met MO19 in de hoofdklasse. Ik had wel verwacht dat wij het in de vierde klasse goed zouden doen",  aldus de zestienjarige blondine.

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

"Negen jaar. Ik begon bij de jongens, omdat er toen nog maar vier meisjes waren. Daarna heb ik altijd in meisjesteams gespeeld. Ik merkte wel dat ik een aardige doelpuntenmaker was, met altijd mijn snelheid als wapen."

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

"Toen ik jonger was, moest ik scoren. Als wij 10-0 hadden gewonnen en ik had er niet minstens drie gemaakt, was ik niet blij. Ik was dus best wel een ego, maar Chris heeft mij dat wel wat afgeleerd. Ik vind een assist geven nu ook leuk. Als ik meer samenspeel, krijg ik ook meer terug."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Ik ga altijd naar m'n medespelers en geef ze een high five. Ik doe nooit iets geks, daar ben ik niet van."

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Ik vind het heel erg leuk en ik volg het wel. Maar het is een teamsport. Kampioen worden met WVF is nu het belangrijkste. Daar gaat het om."