'Mister Ster' Jan van Ommen overleden

ZWOLLE - Jan van Ommen, de organisator van de Ster van Zwolle, is vorige week dinsdag overleden. De Ster van Zwolle die op 5 maart zou worden verreden werd eafgelast vanwege de gezondheidsproblemen van Van Ommen.

Jan van Ommen gaf leiding aan de redactie van de huis-aan-huiskranten van Tijl en later Wegener. In zijn vrije tijd zette hij zich met hart en ziel in voor sport. Hij vervulde lang een bestuursfunctie bij wielervereniging De IJsselstreek. In de jaren 80 was hij de gangmaker van de Tijl-cup, de skeelerwedstrijden waar schaatsers uit de Elfstedentochten van 1985 en 1986 aan meededen. Van 1999 tot 2010 was hij de man achter het Peperbus Profspektakel. Wielrenners die in juli furore maakten de de Tour de France vertoonden dankzij Van Ommen hun kunsten een paar weken later in de Zwolse binnenstad.
In 2001 nam hij het stokje over van boegbeeld Ben Zomerdijk en was de grote man achter klassieker De Ster van Zwolle. De wedstrijd eind februari of begin maart geldt als start van het wielerseizoen.
Van Ommen is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg van de landelijke wielerunie (KNWU), de hoogste onderscheiding Het Gouden Wiel en was erelid van schaatsbond KNSB.