Na schreeuw om hulp dreigt tbs voor bedreiging

ZWOLLE (JPZ) – Het bedreigen van agenten en omstanders in Zwolle met een aansteker die sterk leek op een pistool was ‘een schreeuw om hulp’, zo zei de verdachte. Voor de oud-tbs’er dreigt nu echter een terugkeer na de kliniek.

In 2020 kwam de nu 38-jarige Abdessamed el B. als vrij man de tbs-kliniek uit. Langer behandelen was niet mogelijk, want zijn tbs-maatregel zat er op. Hij had er op dat moment 8,5 jaar kliniek opzitten. 

Het jaar erop gaat het echter meteen al fout. Op 14 april 2021 loopt hij binnen bij een bedrijf aan de Rembrandtlaan waar hij tegenover een medewerker gaat staan en daar dreigt de boel op te blazen. ‘’Ik ben het nieuwe hoofd van de Marokkaanse maffia’’, zei de man. Zelf zegt hij dat hij aan het rappen was.
En dat geldt ook voor zijn aanhouding twee dagen later als hij dreigt het politiebureau op te blazen. ‘’Ik heb een hekel aan politie-uniformen’’, zegt hij dinsdag tegen de rechters. De telefoon die hij in zijn hand krijgt op een advocaat te bellen, spoelt hij door het toilet en daarna bekogelt hij twee agenten met zijn ontlasting. Een agent wordt tegen de wang geraakt, de ander krijgt gelukkig niets binnen omdat hij op dat moment een mondkapje droeg.

Op 4 mei loopt het bijna serieus mis als twee agenten afkomen op een melding dat een man in Zwolle met een pistool op voorbijgangers richt. Ze stonden op het punt te vuren als de man het wapen op hen richt. ‘’De man roept ‘schiet dan’ en richt een donkerkleurig voorwerp op ze. Ze staan klaar op te schieten als de man roept ‘het is een aansteker, jammer he’. 

En later zegt hij dit spelletje nog een keer te gaan spelen maar dat hij dan een kalashnikov voor 1.700 euro gaat kopen’’, zei de officier van justitie over dit voorval. El B. zelf heeft de meeste feiten bekend. 

Hij wil graag behandeld worden, vandaar zijn ‘schreeuw om hulp’ zodat hij aangehouden zou worden. ‘’Alleen vervelend dat het dan zo moet gaan. Maar je kan niet zomaar de rechter om een goed gesprek vragen toch?’’

Moet hij dan nu opnieuw een tbs-kliniek in? De officier van justitie meent dat tbs met dwangverpleging de enige optie is. Hoe ver gaat hij een volgende keer om de in zijn ogen juiste hulp te verkrijgen, vroeg de officier zich af. Daarnaast eiste ze een celstraf van 300 dagen, gelijk aan het voorarrest. 

Advocaat Niek Hendriksen heeft gezien wat 8,5 jaar tbs met zijn cliënt heeft gedaan. Zijn cliënt is daar mishandeld en vernederd. ‘'Het was een geval van platspuiten, alleen achter een deur zetten en niemand mocht hem spreken. Als iemand kan zeggen dat vanaf zijn jeugd het systeem faalt, dan is hij het wel.'' En El B. zelf? Hij wil een onafhankelijk oordeel en een eerlijke kans.

De uitspraak volgt op 19 april.