Het ontwerp van Lonneke van Zutphen met Thomas 'a Kempis en bloemen, waaronder de kievitsbloem.
Het ontwerp van Lonneke van Zutphen met Thomas 'a Kempis en bloemen, waaronder de kievitsbloem. Afbeelding: Gemeente Zwolle

Thomas à Kempis en bloemen fleuren viaduct op

ZWOLLE - In de tunnel onder het viaduct van de A28 bij de Bergkloosterweg komt een kleurrijke muurschildering van kunstenares Lonneke van Zutphen. Het kunstwerk is ontworpen in overleg met de buurt en heeft aandacht voor de natuur, Thomas à Kempis en de geschiedenis van Berkum. Het viaduct wordt nog dit jaar beschilderd en wordt onderdeel van de fietsroutes van Kunstwegen en het Zielenpad. 

“De muurschildering zorgt voor een betere uitstraling van de onderdoorgang A28 en maakt tegelijkertijd de historie van de omgeving voor iedereen zichtbaar", zegt Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur. "Onder invloed van de straatcultuur zien we dat de uitingsvormen van cultuur veranderen en vernieuwen. Muurschilderingen maken daar een waardevol onderdeel van uit.”

In 2021 vroeg de buurt subsidie aan voor het opknappen van de onderdoorgang. De initiatiefnemers wilden de tunnel vriendelijker en veiliger maken en inspelen op de herdenking van Thomas à Kempis. Hij was in de vijftiende eeuw als kannunik, schrijver en mysticus verbonden aan het nabijgelegen Bergklooster. Zijn 550ste sterfdag werd in 2021 herdacht. De gemeente verstrekte de subsidie met voorwaarde dat de schildering zou verwijzen  naar Thomas à Kempis en de geschiedenis van Berkum.

De initiatiefnemers hebben hun mede-wijkbewoners betrokken bij het idee. Voor de uitvoering zijn enkele kunstenaars benaderd die ervaring hebben met muurschilderingen. Meerdere schetsontwerpen zijn besproken met de wijkbewoners, waarbij de voorkeur is uitgegaan naar het ontwerp van Lonneke van Zutphen. Het voorlopig ontwerp is positief beoordeeld door de Adviespool Beeldende Kunst.

De adviespool vindt dat het concept goed past in een moderne stedelijke omgeving en zeer geschikt is voor de locatie. "Met pentekeningen verwijst de kunstenaar naar tekeningen met de ganzenveer, maar ook naar moderne graffiti. De stevige basiskleuren en de vriendelijk gekleurde bloemen op de pilaren van het viaduct, onder meer de kievitsbloem en de Zwolse anjer, bereiken hun doel, namelijk het vrolijker en daarmee veiliger maken van deze plek.”

De schildering is onderdeel van een reeks verbeteringen die de bewoners en de gemeente voor de onderdoorgang, zoals het verbeteren van de stoep en de verlichting.

Viaduct onder de A28 bij de Bergkloosterweg beschilderd door Lonneke van Zutphen