In de Week van de digitale veiligheid is er extra aandacht voor senioren.
In de Week van de digitale veiligheid is er extra aandacht voor senioren. Eigen foto

Digitale veiligheid

ZWOLLE - Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van digitale criminaliteit? Van maandag 11 tot en met zaterdag 16 april besteedt de gemeente Zwolle aandacht aan de Week van Digitaal Veilig IJsselland. Via online kanalen en in de media worden inwoners bewust gemaakt van vriend-in-noodfraude, phishing, spoofing en babbeltrucs. Daarbij is extra aandacht voor de online veiligheid van senioren.

Burgemeester Peter Snijders: "Ouderen zijn vaak minder digitaal vaardig en dus minder weerbaar als het gaat om digitale criminaliteit. We willen senioren concrete tips geven om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Gebeurt dat toch? Dan is het belangrijk om aangifte te doen en de gebeurtenis bespreekbaar te maken."

Het plegen van strafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Zeker sinds de coronacrisis voor een afname zorgde van traditionele criminaliteit zoals woninginbraken.
Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan hulpvraagfraude (mensen vragen je via een bekende - die op zijn beurt gehackt is - via WhatsApp om snel geld over te maken). Maar ook spoofing (iemand doet zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerker om aan privégegevens te komen), babbeltrucs (aan de deur) en phishing (via een link in een email of sms wordt toegang verkregen tot een computer) nemen toe.
Vijf tips voor digitale veiligheidWie z'n basisveiligheid op orde heeft, wordt minder snel slachtoffer van digitale criminaliteit. Er zijn vijf basisregels: zorg voor veilige wachtwoorden, doe updates, gebruik een virusscan, maak regelmatig een back-up en check altijd eerst voordat je klikt.
Voor meer tips en uitleg: www.veiliginternettten.nl