Marc van der Meulen legt namens vv Berkum aan voor een schot.
Marc van der Meulen legt namens vv Berkum aan voor een schot. (Foto: Pedro Sluiter)

Salverda Trofee: Marc van der Meulen vindt doelpunten maken nog steeds het allermooiste

(door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een doelpuntenmaker met vier vaste vragen. Deze week: Marc van der Meulen van vv Berkum.

Het is nog niet het seizoen van Berkum. De ploeg staat twaalfde in de hoofdklasse en dat is niet iets wat ze graag zien op De Vegtlust. Routinier Marc van der Meulen (33) beaamt dat. “We hebben er 27 gemaakt, dat is na 21 wedstrijden natuurlijk veel te weinig. Zelf sta ik op zeven goals."
"Ik sta tegenwoordig centraal achterin. De kans op veldgoals is dan wat kleiner dan als je op het middenveld speelt. Dat was destijds ook een reden om weg te gaan bij de jeugd van FC Zwolle. Omdat ik vrij lang was moest ik achterin staan, maar ik wilde op het middenveld spelen. En dat het betaald voetbalwereldje niet mijn wereldje was, speelde ook een rol hoor."

"Toen Jan Everse trainer was, kon ik nog een amateurcontractje krijgen. Ik studeerde net en dacht van wil ik er nu alles voor opgeven? Natuurlijk denk je achteraf weleens van ‘als’ en ‘dan’, maar het is goed zo. Ik heb een mooie carrière gehad, ben via Berkum aan mijn huidige baan gekomen en heb er mijn vrouw ontmoet. Ik heb veel te danken aan de club.”

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

“Als klein jochie kwam ik bij Berkum. Ja, meteen als spits en ik scoorde ook best wel veel. Op mijn twaalfde ging ik naar FC Zwolle, op mijn achttiende keerde ik terug. Dit is mijn zeventiende seizoen bij Berkum, ik heb nog een contract tot juni 2023.”

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

Natuurlijk denk je achteraf weleens van ‘als’ en ‘dan’, maar het is goed zo

“Doelpunten maken is en blijft het allermooiste van voetballen. Ik sta nu op zeven goals, drie vrijeballen en vier penalty’s. Ik probeer elk seizoen wel uit te komen op tien goals. Volgens Voetbal Nederland heb ik er nu 100 gemaakt, al denk ik zelf dat ik er inmiddels wel meer heb gescoord.”

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

“Ik loop altijd naar degene die de assist heeft gegeven. Je zult mij een doelpunt niet snel helemaal in mijn eentje zien vieren, al juichte ik vroeger wel wat uitgebreider.”

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Ja veel. Mijn broer Chris en ik zijn er altijd wel mee bezig. Als ik er niet ben, dan neemt hij de penalty's, dus eigenlijk hoopt hij dat ik niet vaak meedoe, ha, ha. Het leeft echt wel en het is een mooi initiatief. Wat ik helemaal mooi vond, is dat Chris en ik laatst op één en twee stonden. Hopelijk is dat straks ook zo."