Maud en Daniek met docent Cor Baljeu.
Maud en Daniek met docent Cor Baljeu. Foto: Sigrid Aalfs

Leren over andere geloven geeft inzichten

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - De leerlingen Maud en Daniek hebben het vak godsdienst van Cor Baljeu. Baljeu is dominee van de Zwolse protestantse Open Kring en geeft sinds januari zes uur les in de week aan leerlingen op het Carolus Clusius College. Hoe vinden Maud en Daniek dat, en hoe staat Baljeu voor de klas?

Maud en Daniek zijn dertien jaar en zitten in de tweede klas van het Atheneum. Sinds een paar maanden krijgen ze les van Cor Baljeu.

 “Godsdienst betekent voor mij dat je leert over andere geloven en culturen,” zegt Maud. “We praten erover in de klas, horen elkaars meningen, en daar ga je op in. Deze leraar haalt er ook andere onderwerpen bij, uit het nieuws.” 

In deze veertigdagentijd gaan de lessen over vasten, omdat moslims vasten vanwege de Ramadan. “We leren dan over allerlei vormen van vasten,” vertelt Maud. 

“Ik heb weinig met godsdienst, maar vind bepaalde onderwerpen wel interessant, “ vult Daniek aan. “Bijvoorbeeld om te horen hoe anderen denken, en zoals nu; hoe denken de mensen die aan de ramadan doen daarover? Ik ben ook niet gelovig, maar vind het vak wel nuttig, omdat je door meningen en argumenten van anderen je eigen mening kunt vormen,” vertelt Daniek. 

Maud zegt het vak belangrijk te vinden voor haar ontwikkeling.

Veel praten

De leerlingen vinden het waardevol dat ze veel mogen praten met elkaar in de les. “We doen ook veel samen als klas, meer dan individuele opdrachtjes,” legt Maud uit. “Dat vind ik fijn. Als je individueel bezig bent, ben je meer op jezelf.

In deze veertigdagentijd gaan de lessen over vasten

 “Ik vind het bij het vak passen om veel samen over onderwerpen te praten, en dan vooral over actuele. Meneer Baljeu haalt er vaak nieuwsonderwerpen bij. Ik vind het belangrijk om daarover te praten, omdat dat nu gebeurt. Met onderwerpen uit het lesboek vind ik dat toch anders."

Leuk en uitdagend

Baljeu gaf al eens eerder les aan middelbare schoolleerlingen. “Door corona gingen de digitale ontwikkelingen heel erg snel. Dat vond ik wel eens lastig. Zoals wanneer een paar leerlingen thuis lessen volgden en de rest in de klas zat. Dan weet ik soms niet even hoe ik dat doe. Maar dan is er vaak wel weer een behulpzame leerling, en ik kan er veel van leren.”
Het contact met de leerlingen vindt hij leuk en uitdagend. "Ik vind het ook leuk om op de actualiteit in te spelen, zoals de Ramadan vanuit de Islam.” Baljeu vindt het belangrijk om elkaar, mensen van verschillende godsdiensten te leren kennen, elkaars gewoontes en rituelen. "Ook praten we over de oorlog in de Ukraïne. Als dominee heb ik vaak met verwachtingen te maken; als leraar voel ik me onafhankelijker. Vanuit die positie kan ik leerlingen soms ook wat vrijere werkvormen aanbieden.”