Wethouder Ed Anker verrichtte de starthandeling in de Oosterlaan met een drilboor.
Wethouder Ed Anker verrichtte de starthandeling in de Oosterlaan met een drilboor. Foto: Pedro Sluiter

Statige lanen met bomen worden autoluw

Vervolg van voorpagina

ZWOLLE - "We bouwen in Zwolle samen met onze partners aan het groenste station van Nederland”, zegt wethouder Ed Anker. "Een station en stationsomgeving die is ingericht op de veranderingen van het klimaat. Een station waar circulair bouwen voorop staat en waar de voetganger en fietser, en uiteraard de ov-reiziger, alle ruimte hebben.”

Met de herinrichting brengt Zwolle de historische uitstraling van de statige lanen terug. Het asfalt maakt plaats voor water-passerende klinkers. Een puinlaag en groene wadi vangen en slaan regenwater op, ook bij extreme buien die door klimaatverandering vaker zullen voorkomen. Nieuwe bomen en andere beplanting versterken de groene verbinding. De rijbaan wordt smaller en er komt meer ruimte voor voetganger en fietser. De straten worden autoluw met een maximum snelheid van 30 kilometer per uur.

De Ooster- en Westerlaan zijn onderdeel van Spoorzone Zwolle. Dit is het gebied vanaf noordzijde van het station en het vernieuwde gebied aan de zuidkant van het spoor waar zich een nieuw stuk stad ontwikkelt met bedrijven, onderwijs, cultuur en in de toekomst ook meer woningen. 

De provincie Overijssel investeert fors in de Spoorzone en is daarmee de belangrijkste partner voor de gemeente. Bij het duurzaam maken van de riolering onder de lanen heeft Zwolle een financiële bijdrage ontvangen van RIVUS, het samenwerkingsverband voor water en voor klimaatadaptatie in West Overijssel.

Op zwolle.nl/oosterlaan-westerlaan staat uitgebreide informatie over de plannen, uitvoering en de gevolgen daarvan voor de bereikbaarheid.