Het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest stond in het teken van vrede.
Het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest stond in het teken van vrede. Eigen foto

Britten's Vredesconcert goed voor 8.700 euro

ZWOLLE - Het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater De Spiegel heeft 8.700 euro opgebracht voor noodhulp aan Oekraïne. 

Het concert met de winnaars van het Britten Viool- en Contrabasconcours, stond dit jaar in het teken van vrede voor Oekraïne. Er werd geld ingezameld voor noodhulp aan de Oekraïense bevolking. Vluchtelingen en hun gastgezinnen waren speciaal uitgenodigd voor het concert en beleefden samen met het Nederlandse publiek een programma met jong toptalent, omlijst met Oekraïense muziek. 

Violiste Carla Leurs opende het concert en raakte het publiek direct met haar uitvoering van ‘Melody’, van de Oekraïense componist Miroslav Skoryk. De uit Oekraïne gevluchte sopraan Dasha Opananshchuk ontroerde aan het einde met haar hartstochtelijke vertolking van het volkslied van Oekraïne, begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest. 

De aanwezige Oekraïners zongen samen met het overige publiek mee in de reprise, een emotioneel moment waarin de verbondenheid met het lot van de Oekraïne te voelen was. In totaal werd dus 8.700 euro ingezameld voor Stichting HUMANE die hulp biedt met medicijnen en andere hulpgoederen in de grensstreek van Roemenië en Oekraïne.