De Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat.
De Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat. Foto: Pedro Sluiter

Lezing Erfgoedplatform over joods leven in Zwolle

ZWOLLE - In de serie Verhalen over Zwolle heeft het Erfgoedplatform Zwolle, voor het eerst na corona weer een lezing in Waanders in de Broeren. Vrijdagavond 22 april gaat het over verhalen over de joodse gemeenschap in Zwolle.

In de Middeleeuwen was er al een joodse gemeenschap in Zwolle. Die werd uitgeroeid in 1349. De pest woedde in Europa. De joden kregen daarvan de schuld en werden massaal verbrand. Ook in Zwolle.

Het duurde tot 1721 tot er een nieuwe joodse Zwolse gemeenschap ontstond. Joden mochten lid worden van het koopmansgilde en droegen bij aan de welvaart van de stad. Vandaar dat Zwolle tolerant was. 

In 1722 werd er zelfs een joodse begraafplaats ingericht op de Luurderschans, buiten de stad. 

Ondanks de toename van de joodse bevolking, het stichten van een synagoge, het aanstellen van een opperrabbijn, bleven de joden tweederangsburgers. Koopman mochten ze zijn maar van andere beroepen werden ze uitgesloten.

Weinigen van de honderden joodse Zwollenaren keerden terug na de holocaust. Van de joodse gemeenschap, die in 1940 ongeveer 800 leden telde, werden er bijna 500 vermoord in Duitse vernietigingskampen. Hun namen staan gegraveerd op plaquettes in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat.

Hoe vergaat het de joden nu? Ingrid Petiet (voorzitter Joodse Gemeente Zwolle) en Jaap Hagedoorn (voorzitter Stichting Zwolse Stolpersteine en voorzitter stichting Voortbestaan Synagoge Zwolle) vertellen en zingen daarover.

De lezing start op vrijdag 22 april om 20.00 (inloop 19.30) . De toegang voor deze lezing is gratis. Aanmelden voor de lezing kan via een mail aan communicatie@waandersindebroeren.nl. Na aanmelding volgt bericht.

Het Erfgoedplatform Zwolle is een samenwerking tussen een groot aantal organisaties:
De Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, De Vrienden van de Stadskern, het Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders in de Broeren, St. Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, St. Allemaal Zwolle, ANNO.