Zomerse kunstroute ‘Stad in Verandering’

ZWOLLE - De gemeente Zwolle en Zwolle Marketing gaan deze zomer onder de noemer ‘Stad in Verandering’ een kunstroute uitzetten. Op verschillende plekken is kunst te zien van Zwolse kunstenaars, aangevuld met werk van internationaal bekende kunstenaars uit Nederland en België.  

“Zwolle groeit en daar hoort ook een grootstedelijk cultureel aanbod bij", vindt Monique Schuttenbeld, wethouder van cultuur. "De Zwolse cultuursector heeft hiervoor veel te bieden. Met ‘Stad in Verandering’ laten we de toekomstige verandering van Zwolle zien op het terrein van kunst en cultuur. Wij helpen onze kunstenaars om hun kunst zichtbaar te maken en zetten de Zwolse cultuursector hiermee op de landelijke en Europese kaart.” 

Het idee voor het tonen van meer kunst in de openbare ruimte ontstond binnen het Toeristisch Overleg, dat met partners in de stad wordt gevoerd. De combinatie van Zwolse kunst met kunst van elders is een kernelement van de manifestatie, waarbij het zwaartepunt op de Zwolse kunst ligt. Het streven is om werk van vijf beeldende kunstenaars en twintig schilders te selecteren. 

Naast deze 25 Zwolse kunstenaars, doen ook negen bekende beeldende kunstenaars uit België en Nederland mee met bestaand werk. Voor de selectie van deze negen wordt samengewerkt met Galerie Annelies Ysebaert, één van de organisatoren van de Knokke Art Fair.
De Zwolse kunstenaars worden via een open uitvraag uitgenodigd om bestaand werk in te zenden. Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt welke kunstenaars in aanmerking komen voor de manifestatie.
Er wordt een route uitgezet langs de verschillende beelden en de expositie-instellingen. Deze loopt van Harculo, via de IJssel en het Engelse Werk naar de binnenstad (Academiehuis, het Langhuis, de Wheeme, Collectie Overijssel) en eindigt bij De Anningahof.

Volgende week wordt bekendgemaakt hoe Zwolse kunstenaars bestaand werk kunnen aanmelden voor de kunstroute.