Stefan Kramer is op dit moment met zeven goals clubtopscorer van ZAC.
Stefan Kramer is op dit moment met zeven goals clubtopscorer van ZAC. (Foto: Pedro Sluiter)

Salverda Trofee: Stefan Kramer geeft net zo lief een assist, maar is wel clubtopscorer van ZAC

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Stefan Kramer (29) van ZAC.

Kramer werd tegen Den Ham (1-1) na 65 minuten gewisseld, maar heeft zijn basisplaats in de spits weer heroverd op Rik van Dalfsen, die zich kort voor de winterstop in het elftal had geknokt. Van Dalfsen kon het toch niet helemaal waarmaken en zit nu weer achter Kramer op de bank bij ZAC. Als aanspeelpunt is de twee meter lange Kramer net even wat waardevoller voor Arnie Pot, die de 'Poldervogel' een balvaste speler noemt die altijd oog heeft voor zijn omgeving. "En ondanks dat hij zo lang is, kan hij wel wat met een bal”, aldus Pot.

“Het was de derde wedstrijd in acht dagen tijd. Door wat wisselingen in de formatie konden we weinig druk krijgen voorop en daardoor kwam ik minder in beeld en had ik het zwaar”, zegt Kramer over de 1-1 tegen Den Ham. Eerder in de week was hij wel trefzeker tegen Be Quick '28, maar was zijn openingstreffer niet genoeg voor een resultaat in de verhitte stadsderby (1-2 verlies).

Kramer kwam dit seizoen aanwaaien bij ZAC na twee seizoenen FC Kraggenburg en een lange periode Bant, de club waar hij opgroeide en als makkelijk scorende linksbuiten negen seizoenen in de hoofdmacht speelde. In het tweespitsensysteem van Pot verhuisde Kramer naar het centrum en is hij inmiddels goed voor zeven goals in 2H. Eentje daarvan is nog niet meegerekend in de stand, omdat deze is gescoord in de uitwedstrijd tegen De Esch, die op 8 maart is gestaakt en op 28 mei wordt uitgespeeld (tussenstand 1-2).

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

"Ik was zes jaar toen ik begon bij Bant en ik werd al wel meteen voorin gezet. Tegenstanders dachten altijd dat ik te oud was, omdat ik zo lang ben."

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

"Niet zo belangrijk. Ik heb tien jaren als linksvoor gespeeld bij Bant, dan geef je meer assists dan dat je goals maakt. Ik vind dat net zo mooi. Of je nou met een doelpunt of met een assist belangrijk bent voor je team, dat maakt me niet uit."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Ik vier altijd een feestje met mijn teamgenoten. Geen gekke dingen verder.  Alleen, heb ik de bijnaam 'Poldervogel', omdat ik uit de polder kom, en dan maken ze soms van de vliegbewegingen met vleugels, bij het vieren van de goal. Dat ziet er misschien gek uit, maar dat komt daar dus vandaan."

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Ik ben er niet zo bekend mee eigenlijk en ik heb er ook niet zo veel mee. Het is wel leuk natuurlijk als je in de top tien staat, maar ik ben er niet mee bezig."