Oranje Zwart liet het in de strijd om promotie thuis liggen tegen Exakwa.
Oranje Zwart liet het in de strijd om promotie thuis liggen tegen Exakwa. (Foto: Pedro Sluiter)

Promotiedroom Oranje Zwart gaat in rook op

(door Harry Bouwhuis)

KORFBAL - Even leek een stunt in de maak. De korfballers van Oranje Zwart moesten zaterdag in Lelystad met vijf doelpunten verschil winnen van Exakwa. Want het eerste duel in Zwolle in de strijd voor promotie naar de eerste klasse werd met 14-18 verloren. Bij 10-15 was er de ultieme hoop. De uiteindelijke 15-17 zege bleek een pyrrusoverwinning. 

“We hebben het thuis weggegeven door een haperend aanvalsvak en ook door spanning en zenuwen. Vandaag kan ik mijn ploeg niets verwijten. De 10-15 was het kantelpunt. Zij knokten zich terug in de wedstrijd. Wij konden het verschil niet meer maken”, zag Oranje Zwart trainer Coen Klappe. 

De Kampenaar wist dat de in het eerste duel opgelopen averij van vier punten moeilijk te dichten was. Klappe: ”het werd vooral voor rust (4-4) een schaakspel. De druk lag bij Exakwa. In de tweede helft ging het los. Bij 8-12 hadden we op dat moment een verlenging te pakken en kwamen we zelfs op vijf punten voorsprong. Dan doet deze einduitslag wel pijn. Ik geef niet snel af op scheidsrechters, maar het viel vandaag absoluut niet mee. Er werd regelmatig ten onrechte gefloten voor overtredingen van ons onder de korf.” 

Positief

Klappe kijkt desondanks terug op een mooi zaalseizoen met als beloning een verdiende tweede plek die recht gaf op de play-offs. “KVZ is de terechte kampioen. We hebben nog hard moeten werken voor plek twee, omdat we door corona na slechts één keer trainen verloren van Regio. Die wedstrijd hadden we nooit moeten spelen.”
De trainer-coach blijft bij Oranje Zwart. Hij constateert dat de club weer opkrabbelt na enkele moeizame jaren. ”De aanwas bij de jongste jeugd groeit, dat is al positief. Nu maar hopen dat die ontwikkeling doorgezet wordt richting de junioren. Want juist dan haken de nodige talenten vaak door studie af. Op dit moment maken we nog dankbaar gebruik van korfballers van buitenaf die Oranje Zwart gewoon een prettige en leuke club vinden. Wij zijn blij met elke aanmelding. Want vooral in de breedte kan mijn selectie ook nog wel wat aanwas gebruiken.”

Ik geef niet snel af op scheidsrechters, maar het viel vandaag absoluut niet mee

Spelersbus

Wat Klappe vooral ook positief verraste was de bijval van veel Zwolse aanhangers in Lelystad. ”Er was zelfs een supportersbus ingezet. Met de achterban van Exakwa leverde dat veel lawaai en sfeer op. Het is het bewijs dat de club leeft. We hadden ook best het avontuur in de eerste klasse aangedurfd. Jammer dat het nu net niet gelukt is.”