Afbeelding
Foto: Jan-Jaap van Dijk

De kunst gaat om brood

De kunst gaat om brood. Deze zegswijze betekent dat een kunstenaar vaak niet kan bestaan van de opbrengsten van zijn werk.
Een Zwolse kunstenaar, die wel goed verdiende met zijn werk was Herman Brood. Met name zijn schilderijen en zeefdrukken vormden een grote bron van inkomsten. Hij gebruikte zijn schilderijen zelfs als betaalmiddel en de belastingdienst heeft ze ooit geaccepteerd als afbetaling van een belastingschuld.
"Ik heb altijd geweten dat ik kunstenaar zou worden”, is een uitspraak van Herman Brood, die je regelmatig tegenkomst in interviews. Dat staat in schril contrast met het advies dat Broods ouders kregen van de huisarts: "uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan alles worden, behalve beeldend kunstenaar”. Van deze uitspraak heeft Herman zich duidelijk niets aangetrokken. En zijn kleurenblindheid heeft hem er ook niet van weerhouden om op latere leeftijd naar de kunstacademie in Arnhem te gaan om het er maar een paar maanden uit te houden. Brood is in eerste instantie beroemd geworden met zijn muziek. Zijn grootste successen boekte hij met zijn Wild Romance-band.
Wanneer het succes van 'Saturday Night' niet meer wordt geëvenaard, legt Herman zich vanaf de jaren 80 vooral toe op de schilderkunst. Herman was autodidact, maar hij schilderde in de stijl van de Cobra op grote doeken en in felle primaire kleuren zoals rood, blauw en geel. De keuze voor primaire kleuren komt vooral uit de noodzaak vanwege zijn kleurenblindheid. Vaak bracht hij met zwart letters aan op zijn werk. De handtekening 'Brood' vormde een opvallend onderdeel van zijn schilderijen.
Tijdens het schilderen maakte Herman gebruik van diverse technieken. In rap tempo ging hij met spuitbussen, viltstiften, verfrollers, maar ook met gewone verf en penselen aan de gang. Zijn werk is snel en krachtig. De gemiddelde productietijd van een schilderij varieerde van 30 minuten tot een uur. Brood heeft dan ook duizenden kunstwerken gemaakt.
Hoewel kunstkenners nogal kritisch tegenover zijn werk staan heeft Brood zijn naam wel gevestigd in de kunstwereld. Je hebt niet zomaar een expositie in het Cobramuseum en in het Groninger museum. Zijn kunst is vooral te zien in galeries en natuurlijk het Herman Brood Museum. Ook vindt deze gretig aftrek bij het grote publiek.
De prijzen voor Herman Brood schilderijen variëren sterk. De goedkoopste werken kosten enkele honderden euro's, terwijl de duurste schilderijen tienduizenden euro's opbrengen.

Girbe buist met dank aan het Matching Fonds. www.Buistbelevingsprojecten.nl