Burgemeester Peter Snijders tussen een deel van de gedecoreerden.
Burgemeester Peter Snijders tussen een deel van de gedecoreerden. Foto: Frans Paalman

Zestien koninklijke onderscheidingen in Zwolle

Algemeen

Vijftien Zwollenaren hebben een lintje gekregen voor hun verdiensten. Dertien kregen de onderscheiding door burgemeester Peter Snijders uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen, in Schouwburg Odeon. Een onderscheiding werd elders uitgereikt, en een lintje wordt donderdag uitgereikt. De onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau is toegekend aan twaalf Zwollenaren. Vier stadgenoten ontvangen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 


Burgemeester Peter Snijders tussen een deel van de gedecoreerden.  Foto Frans Paalman

Lid in de Orde van Oranje - Nassau 

Henk de Breij (76) zet zich al veertig jaar in voor kerk en samenleving in binnen- en buitenland. Hij is actief binnen de Baptisten Gemeenschap. Eerst in Zwolle en nu in Kampen. Hij sloot zich aan bij de Beheercommissie van het kerkgebouw en werd later aangesteld als leider van de zondagschool. Hij was ook dirigent van koren in de kerk. Een groot deel van zijn vrijwilligerswerk bestaat ook uit het bieden van hulp aan Oost-Europa. De laatste jaren is Henk de Breij mantelzorger voor zijn echtgenote.

Nel van der Maden - van der Zouwen (78) was  eind jaren 70 bestuurlijk vrijwillig actief in het onderwijs. Later en tot op heden is zij dat binnen de Hoeksteen (PKN) en Het Zonnehuis. .Ze was ook jarenlang buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Zwolle. 

Cor van Beesten (63) werkt sinds 1995 bij De Ambelt. Als leraar-ondersteuner is hij intensief bezig met het reilen en zeilen op de schoollocatie. Van daaruit doet hij in eigen tijd veel extra’s voor leerlingen en collega’s. Daarnaast is hij beheerder van de kinderboerderij die hoort bij de onderwijsinstelling. Ook zet hij zich in voor de Emmaus kerkgemeenschap en voor de mensen in zijn woonwijk Berkum.

Ben Braskamp (81) zet zich bijna vijftig jaar in voor de Opstandingskerk (Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Hij is koster en brengt ongemerkt heel wat uren door in de kerk: Het klaarzetten van apparatuur voor een vergadering, het ontvangen van bezoekers, het aanwezig zijn bij rouw- en trouwdiensten en meer. Ook maakt hij zich al bijna vijftien jaar sterk en onmisbaar voor de vrijwilligerscentrale Zwolle Doet!. Hij doet boodschappen en klusjes voor eenzame ouderen.  

Klazien Helder - Corporaal (72) is een sociale spin in het web: Voor de kerk, voor de zorginstelling en voor gezinnen in haar woonwijk Berkum. Sinds de jaren 90 verzorgt zij het secretariaat voor de Protestantse Gemeente in Berkum, later kwam daar de ledenadministratie bij. Vanaf 2000 verzorgt zij het maandelijkse Kerkblad van de Hoofdhof. De administratie doet ze ook voor verzorgingshuis Berkumstede. Bovendien was zij oppas voor kinderen waarvoor zij nu een oma-rol vervult. 

Riet Broekroelofs - van Hartingsveldt (81) zette zich vanaf begin jaren 80 regionaal en landelijk in voor de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Sinds 2003 kan Gevangenenzorg Nederland rekenen op haar inzet. Ook is ze al ruim twaalf jaar actief voor stichting Het Passion, een organisatie die dak- en thuislozen rust, bezinning en verzorging biedt. De Voedselbank in haar vorige woonplaats Arnhem, Bible League Nederland en Kringloopwinkel van Red een Kind  kennen haar als trouwe vrijwilliger. 

Henk Noordman (71) is ruim veertig jaar EHBO’er en hulpverlener. Hij was vrijwilliger bij festivals en evenementen en bestuurlijk actief voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO afdeling Zwolle. Hij is medeoprichter van Stichting Bedrijfsopleidingen Eerste Hulpverlening Zwolle binnen het KNV. Daarnaast is hij betrokken bij het Automatische Externe Defibrillator (AED) project in Zwolle. Hij helpt bij de planning van de opleidingen en schuift als adviseur aan bij overleggen met de gemeente voor evenementen.  

Hetty van der Honing - Tromp (74) zet zich naast de mantelzorg voor haar echtgenoot zet zij zich vrijwillig in voor de Parkinson Vereniging, onder andere als als coördinator van het Parkinson Café Zwolle. Ze is ook actief voor Platform Mantelzorg Overijssel, in 2010 richtte zij daarvoor de Mantelzorgadviesraad op, waarvan zij tevens voorzitter werd. Ze was ook bestuurslidlid, secretaris en voorzitter van de Woonvereniging Westerveldse Aa. 

Yvonne Groot Bramel - Ruitenberg (77) heeft vele generaties Zwollenaren leren zwemmen en legde in Zwolle de basis voor het synchroonzwemmen. Ze begon in 1974 bij Bad- en Zwemvereniging Zwartewater (BZZ), de voorloper van SWOL1894. Ze traint sindsdien de allerkleinsten die net hun zwemdiploma hadden behaald. Al snel kwam daar het organiseren van andere kinderactiviteiten bij. Ze zette zich ook in bij Rijden Is Kunst. 

Elske van der Vliet - Van de Glind en Eefje Broer - Van Meurs  (35) zijn landelijk de jongste vrouwen die dit jaar een lintje ontvangen. Amper 19 jaar zijn de studiegenoten als zij diepgeraakt worden door de leefomstandigheden van wees- en straatkinderen in La Paz, Bolivia. Ze lopen er stage voor hun opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) aan de Hogeschool Windesheim. Ze richtten Stichting Esperanza Bolivia op, dat resulteert in de bouw van er ‘Casa Esperanza’. Vanaf 2011 verblijven er doordeweeks 14 tot 20 kinderen in het logeerhuis. 

Bernhard Hoekman (51) kreeg de onderscheiding woensdagmiddag later uitgereikt, op 26 april bij Zandhove. Hij en Martin Kamphuis raakten bevriend toen zij de lerarenopleiding in Zwolle volgden. Als bij Martin Multiple Sclerose wordt geconstateerd, begint een mantelzorgperiode die duurt tot vandaag. Na hun studententijd verhuisden zij naar een aangepaste woning. Martin bleef daar tot 2011 wonen, tot dat dit niet meer verantwoord was. Sindsdien woont hij in verpleeghuis Zandhove, waar Bernhard hem dagelijks bezoekt. Hij zorgt voor boodschappen, gaat mee naar afspraken en haalt Martin in de weekenden op voor een uitje. In de zomervakantie huurt hij rolstoeltaxi en bezoeken ze familie en vrienden.  

Ridder in de Orde van Oranje - Nassau

Conny Naerebout - Schoenmakers (78) zorgt voor haar bestuurlijke vrijwilligerswerk bij onder meer Naturistenvereniging Oost Nederland (NON) en vereniging de Zonnebloem voor verbinding tussen mensen. Sinds 1990 was ze bestuurslid, secretaris en uiteindelijk voorzitter van het terreinbestuur van Balderhaar, in Duitsland. Ze was ook bestuurslid van Stichting Instandhouding en Exploitatie Naturistenterreinen en actief voor voor de padvinderij, de oudercommissie op de school van haar kinderen, voor sportverenigingen en als gastouder voor kinderen met een sociaaleconomische achterstand. Bovendien was zij mantelzorger voor negen naasten, waaronder haar echtgenoot.

Eddie Sevink (54) krijgt de onderscheiding donderdag uitgereikt in zijn winkel Run2Day. Hij is op dit moment in het buitenland, maar krijgt de onderscheiding donderdag. Sevink is de hardlopende ondernemer en goede-doelen-man. Sinds 2004 is hij eigenaar van Run2day in Zwolle, een hardloopspeciaalzaak. Zijn winkel is meer dan een hardloopwinkel. Vanuit deze plek initieert, organiseert en faciliteert hij diverse goede doelen acties. Van een waterput in Mexico tot nieuwe bedden voor kindertehuizen in Nepal, een bibliotheek voor kinderen met kanker in Nieuw Zeeland, lesmateriaal voor scholen en het meefinancieren van vervolgonderzoek naar kanker bij kinderen. Lokaal ondersteunt Eddie Sevink ook projecten als Hart Lopers, Stichting Nikai4life, De Warmlopers en Inloophuis De Bres.

Bert Teitsma (74) is een onderwijsman in hart en nieren. In 1975 adopteert het echtpaar Teitsma een dochter uit Colombia. Een verrijkende ervaring die Bert Teitsma in 1978 doet besluiten toe te treden tot het bestuur van vereniging Wereldkinderen. Hij ziet niet alleen toe op een goede ontvangst en begeleiding, maar ook op nazorg. Als adjunct-directeur van Kort MBO De Laning in Emmeloord, nu ROC Friese Poort, ontwikkelde hij een programma voor ‘drop-outs’; jongeren die niet in staat zijn een verantwoorde beroepskeuze te maken. Later werd hij directeur bij MBO Landstede. Zijn grote affiniteit met sport en spel en zijn besef van de maatschappelijke meerwaarde ervan, resulteerde in 2001 in de start van de opleiding Sport & Bewegen, nu Center of Sports & Education. In 2005 volgde de opleiding Vormgeving & Entertainment. Na zijn pensioen zet Bert Teitsma in voor Stichting Kind in Beeld. Hij adviseert organisaties van dancefestivals zoals Free2Dance, onderdeel van het Bevrijdingsfestival Overijssel.

Het is veelzeggend dat dr. Peter Heij (64) te vinden is in de canon Lichamelijke Opvoeding. Hij maakt zich al vijftig jaar sterk voor de Christelijke Gymnastiek Vereniging DOK in Ede. Hij gaf er 20 jaar les en droeg bij aan de prestaties van de jongens en heren turners. Daarnaast had hij zitting in technische-, wedstrijd- en jurycommissies. Hij heeft daarnaast grote vrijwillige verdiensten voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), voorheen bond (KNGB). Hij schreef beleidsstukken en artikelen in het bondsorgaan, gericht op de bewegingsontwikkeling van het kind. Hij werd grondlegger van het zogenaamde alternatief methodisch turnsysteem. Een systeem waar iedereen op het eigen niveau op verschillende onderdelen kan presteren. Hij was docent lichamelijke opvoeding aan Hogeschool Windesheim. Zijn proefschrift en (inter)nationale publicaties droegen bij aan de ontwikkeling van bewegingsonderwijs binnen het vakgebied, waarbij niet de sport, maar de mogelijkheden van ieder kind het uitgangspunt zijn.