Willy Schnitger, een nazaat van Arp Schnitger, onthulde een doek bij het begin van de restauratie.
Willy Schnitger, een nazaat van Arp Schnitger, onthulde een doek bij het begin van de restauratie. Foto: Pedro Sluiter

Orgel Grote Kerk klinkt straks weer als in 1721

ZWOLLE - Na ruim tien jaar van voorbereidingen is begonnen met de langverwachte restauratie van het 300 jaar oude Schnitgerorgel in Academiehuis De Grote Kerk in Zwolle. Dankzij forse bijdragen van de provincie Overijssel en het Rijk, en dankzij een garantstelling door een anonieme inwoner van Zwolle kan er worden begonnen met de uitvoering van de broodnodige restauratie van het orgel dat voor het laatst in de jaren 50 werd gerestaureerd.

De restauratie zal in drie fases worden uitgevoerd. In de eerste fase staat de reconstructie van het beeld- en snijwerk centraal aan de prachtige orgelkas ontworpen door de Amsterdammer Jurrian Westerman. Vervolgens zullen eind 2022 ook alle 356 zichtbare frontpijpen weer teruggeplaatst worden. Daarna wordt het binnenwerk, waaronder de resterende 4000 orgelpijpen gerestaureerd. 

Eind 2025 zal het complete klankspectrum van het grootste nog originele barokorgel ter wereld weer te beluisteren zijn. Het orgel klinkt dan weer zoals het geklonken moet hebben in 1721. 

Wel moet er voor deze fasen nog veel geld beschikbaar komen. Adviseur en orgelexpert Cees van der Poel benadrukt het belang van het orgel: β€˜β€™Het is een intrigerend orgel, niet alleen van nationaal belang maar ook wereldberoemd. Deze restauratie gaat er voor zorgen dat het instrument nationaal en mondiaal weer een toonaangevende plaats inneemt.’’

De restauratie kost 2,1 miljoen euro. De bijdragen van de provincie Overijssel en het Rijk helpen enorm, maar zijn niet voldoende. Een inwoner van Zwolle wil gerant staan voor het resterende bedrag, daarom kan er alvast worden begonnen.