Jarno van Essen na één van zijn negen doelpunten dit seizoen voor Be Quick '28.
Jarno van Essen na één van zijn negen doelpunten dit seizoen voor Be Quick '28. (Foto: Pedro Sluiter)

Salverda Trofee: twintigjarige goalgetter van Be Quick '28 hoopt nog altijd vurig op profloopbaan

(Door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Jarno van Essen (20) van Be Quick'28.

De teller van Jarno van Essen blijft al een tijdje steken op negen, maar dat komt deels door een gescheurde enkelband die hem vijf weken aan de kant heeft gehouden. Met een ingetapete enkel speelde hij zaterdag zijn tweede volledige wedstrijd sinds die blessure. Een wedstrijd die Be Quick '28 verrassend genoeg met 2-1 verloor, van hekkensluiter Be Quick Zutphen nota bene. Pas het vierde verlies dit seizoen voor de Zwolse club en pas de tweede driepunter voor Zutpheners.
Van Essen is vooral verrast dat die club laatste staat. "Ik vond het best wel een goeie ploeg", zegt de spits, die het verlies wel bij zijn eigen elftal zoekt. "We hebben genoeg kansen gehad, maar ze niet benut. De bezetting voor de goal was niet optimaal. En we misten rust in de eindfase van een aanval. Ik ook", zegt Van Essen, die merkt dat er nu meer op hem wordt gelet. "Ik krijg alsnog genoeg kansen. Ze gaan er wel minder gemakkelijk in. Ik weet niet waarom. Soms heb je het even wel, soms even niet. Ik wil heel graag, misschien wel iets te graag."

Van Essen loopt momenteel stage bij Go Ahead Eagles onder 21. Hij heeft één training gehad en speelde dinsdag een testwedstrijd.  De spits die eerder stage liep bij PEC Zwolle en een proefperiode bij Emmen op het laatste moment in rook zag opgaan, hoopt vurig op een loopbaan als prof. "Ik ben er heel dichtbij, dan moet ik het ook afmaken", vindt Van Essen. Mocht het avontuur in Deventer stoppen, dan weet hij nog niet waar zijn toekomst ligt, maar Be Quick '28 gaat hij niet zomaar inruilen. Voor een club in de eerste klasse of lager zou ik dat niet doen. Maar de hoofdklasse of hoger zou wel mooi zijn. Als de club een goed plan heeft."

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

"Vijf of zes, zegt m'n moeder. Ik kan me er vrij weinig van herinneren, maar ik weet wel dat we vaak kampioen werden. Dat was met WZC Wapenveld. Het was wel snel duidelijk dat ik een doelpuntenmaker was.'  

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

"Daar draait het om. Daar ben ik negentig minuten lang naar op zoek. Ik ga ook niet met een lekker gevoel naar huis als ik niet gescoord heb."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Negen van de tien keer juich ik niet eens en pak ik gewoon de bal uit het netje. Ik ben wel blij natuurlijk en ik loop altijd even naar degene van de assist."

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Eigenlijk weet ik er niks van, want ik kom niet uit Zwolle, maar het zou een leuke eer zijn. Als ik zo hoog sta, dan gaan ik er vol voor natuurlijk.”