Het 15-jarige hockeytalent van HC Zwolle Dames 1, Annemijn Viester in actie.
Het 15-jarige hockeytalent van HC Zwolle Dames 1, Annemijn Viester in actie. (Foto: Pedro Sluiter)

Hockeyclub Zwolle mannen en vrouwen koesteren beiden hun status als overgangsklasser

(Door Harry Bouwhuis)

HOCKEY - Promotieklasse lijkt al een flinke brug te ver, om over het tophockeyniveau nog maar te zwijgen. Het toch best ambitieuze HC Zwolle beseft dat op dit moment de overgangsklasse het hoogst haalbare is bij zowel de mannen en vrouwen.

Waar de vrouwen nog maar moeten hopen op handhaving, zijn de mannen die achtste staan dat stadium al wel voorbij, zo lijkt het. Na de 2-1 nederlaag bij Naarden afgelopen zondag is een plek in de subtop echter ver weg, beseft coach Alex Mulder.
”Naar boven kijken wordt nu lastig. Een top vijf positie gaan we niet meer redden. Het viel allemaal net niet goed, al bleven we tegen hogergeplaatste clubs prima op de been en werden we nooit weggespeeld. Maar de overgangsklasse is momenteel het niveau van deze club. Het is niet anders."

Zak geld

“Zelfs voor de promotieklasse heb je al een zak met geld nodig, om over de hoofdklasse nog maar te zwijgen”, zegt Mulder die ook volgend seizoen als hoofdcoach actief is bij Hockeyclub Zwolle.
“Een groot deel van de selectie blijft. Daar kunnen we mee verder. We hebben met bijvoorbeeld Casper van de Griendt en ook de jonge Jochem van Daal twee eigen jongens die zich nog veel verder kunnen doorontwikkelen. Dat geldt ook voor talenten als Milan Delnoy op het middenveld en Maarten Jager die het achterin prima doet. En de terugkeer van de broers Jan Jurre en Ward Maakal heeft voor ons ook uitstekend uitgepakt.”

De Zwolse vrouwen zijn dus nog lang niet zeker van klassenbehoud, zeker na de teleurstellende 1-1- remise thuis tegen concurrent Alecto. Met nog drie duels te gaan is het nagelbijten geblazen voor het trainersduo Marc Materek en Joris Boone, die komend seizoen doorschuift als hoofdcoach.
De jonge coach hoopt vurig dat zijn ploeg zich handhaaft. ”Omdat ik weet welke talenten zich aandienen. Ik ben ervan overtuigd dat er volgend seizoen een overgangsklassewaardig team staat.”

Trots

Zelfs voor de promotieklasse heb je al een zak met geld nodig

Annemijn Viester (15) is één van die talenten die al regelmatig haar opwachting maakt in het eerste. Boone: ”Ik ken haar vanuit de diverse jeugdlichtingen waar ik haar coach was. Ze is allround, heeft een prima pass en een goede backhand. Ik ben er trots op wat ze nu al laat zien, Net als Arwen Strampel, die al wat ouder is en nog wat andere speelsters voor de toekomst. Maar eerst nog wel zien boven de streep uit zien te komen."

Zaterdag speelt HC Dames 1 als nummer tien de uitwedstrijd tegen Leiden, dat achtste staat. Zondag komt HC Heren 1 in actie, thuis tegen Hilversum, ook een middenmoter.