Ondernemersduo van BySoil, de winnaars van vorig jaar.
Ondernemersduo van BySoil, de winnaars van vorig jaar. Foto: Peter Timmer

Verkiezing ‘Mbo studentondernemer van het jaar'

ZWOLLE - Zes mbo-studenten uit Regio Zwolle strijden om de titel ‘Mbo Studentondernemer van het jaar Regio Zwolle’. Scholen, docenten en studenten konden hun mbo-studentondernemer aanmelden voor de verkiezing, die nu voor het tweede jaar op rij gehouden wordt. Op 8 juni 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt. Tot die tijd kun je stemmen op de jonge ondernemer die volgens jou de regio – of misschien wel de wereld - gaat veroveren.

Met de verkiezing willen de mbo-opleidingen in Regio Zwolle studentondernemers graag een extra duwtje in de rug geven. "Al tijdens hun studie steken studenten geld, energie en tijd in het opbouwen van een onderneming. Daarom verdienen zij het om in de spotlights te staan", zegt Jan-Ernst van Driel, directeur van Deltion College en initiatiefnemer van de verkiezing. Hij merkt dat de verkiezing een goede stimulans is voor studenten die de stap naar het ondernemerschap nog niet hebben durven zetten. 

Van Driel hoopt met de verkiezing ook het imago van het mbo op te krikken. "De maakindustrie is in Regio Zwolle een belangrijke sector. Die bestaat grotendeels uit praktisch opgeleide mensen en die zijn dus van onschatbare waarde voor onze regio. Wat we bij studentondernemers veel zien is dat circulariteit en een betere wereld belangrijke drijfveren zijn. ZDat wij in Regio Zwolle beschikken over excellente mbo’ers willen we graag onder de aandacht brengen bij het grote publiek. We zijn dan ook erg benieuwd naar de kandidaten van dit jaar."

Een mooi voorbeeld van studentondernemers die zich inzetten voor een betere wereld, zijn de winnaars van vorig jaar: Thijmen Sterken en Teuntje van Leeuwen. De Cibap-studenten startten hun circulaire start-up bySoil. Met dat bedrijf maken ze van oude meubels nieuw meubilair en werken ze samen met onder meer Stichting Kringloop Zwolle. Het ondernemersduo ontving een prijzenpakket bestaande uit onder meer startkapitaal en masterclasses van ervaren ondernemers. Ze kregen daarmee een vliegende start. "Dankzij deze prijs gaan er deuren voor ons open en krijgen we advies. Daar zijn we hartstikke blij mee", zeggen de winnaars van 2021.

Na het succes van vorig jaar is het nu tijd voor een volgend succesverhaal. "De kandidaten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen", zegt Annet Spijkerman, samen met Annemarie Teeken uitgever van ZON'regio Zwolle, het platform dat de verkiezing een podium biedt. "Zo moeten ze zichzelf en hun bedrijf presenteren in een video. Daarnaast is het van belang dat ze nog op school zitten of dat ze in 2021 hun mbo-diploma behaald hebben. Verder moet het bedrijf ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel."

Op 8 juni is de bekendmaking van de winnaar van de verkiezing ‘Mbo Studentondernemer van het jaar'. Spijkerman genoot vorig jaar van het enthousiasme van de deelnemers. "De passie en gedrevenheid van de kandidaten zijn aanstekelijk. Het is gaaf dat we jongen mensen met toffe initiatieven een podium kunnen geven."

Op www.zonregiozwolle.nl kun kun je stemmen op jouw favoriet.