Holtenbroek is van de wijken met de laagste inkomens.
Holtenbroek is van de wijken met de laagste inkomens. Foto: Roy Visscher

‘Iedereen t€lt!-festival' in Academiehuis de Grote Kerk is voor Zwollenaren die geld willen besparen

(Door Roy Visscher)

ZWOLLE - Alle inwoners van Zwolle zijn donderdag 19 mei welkom bij het ‘Iedereen t€lt!-festival’. Dit gratis toegankelijke evenement vindt plaats van 11.00 tot 20.00 uur in het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle en is voor iedereen die geld wil besparen.

Ruim 40 organisaties presenteren zich op de informatiemarkt in festivalsfeer. Zo is er informatie over financiële regelingen om geld te besparen, voorzieningen, zelfredzaamheid, schuldhulpverlening, duurzaamheid, en energiebesparing. 

Wethouder Dorrit de Jong opent om 11.00 uur het festival. Dorrit de Jong: “Samen met organisaties uit de stad wil de gemeente stimuleren dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Het ‘Iedereen t€lt!-festival’ is een mooie stap om de Zwollenaren te inspireren om slim om te gaan met geld en toegang te krijgen tot regelingen en voorzieningen.”

Programma

Niet alleen is er een informatiemarkt, ook worden ieder uur mooie prijzen verloot, zoals twee kinderfietsen. Daarnaast is er voor jong en oud van alles te doen. Er is volop gelegenheid om elkaar in een gezellige sfeer te ontmoeten en kennis te maken. Er zijn straatmuzikanten en er is gratis koffie en thee. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Het festival wordt georganiseerd door Academiehuis Grote Kerk, Diaconaal Platform Zwolle, gemeente Zwolle, Present Zwolle, Stadkamer, Travers Welzijn en ZwolleDoet!

11 Procent

In Zwolle heeft een aanzienlijk aantal mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De stad kende in 2019 ruim 3.500 ontvangers van een bijstandsuitkering en liefst 6.100 (circa 11 procent) huishoudens die tenminste een jaar lang een inkomen van maximaal 110 procent van het sociaal minimum hadden. In de wijken Holtenbroek (21 procent) en Diezerpoort (20 procent) was het aandeel minimahuishoudens het hoogst. Diezerpoort had van de in 2013 onderzochte wijken in Overijssel het hoogste percentage mensen met een uitkering. De toename in het aantal minimahuishoudens die sinds 2013 gaande was, lijkt ondertussen tot stilstand te komen.

Twente

Het gemiddelde inkomen per inwoner bedraagt in Zwolle 27.200 euro, dat is het op een na hoogste van alle Overijsselse gemeenten. Vechtlanden heeft met 39.000 euro het hoogste gemiddelde bruto jaarinkomen per inwoner van alle wijken van Zwolle. Daarna volgen de wijken binnenstad, Wipstrik, Schelle en Berkum. Holtenbroek staat onderaan, vlak daarboven staat Diezerpoort. Op buurtniveau boert Brinkhoek in het noordoosten van de stad het best met 43.700 euro.

Niet alleen op het ‘Iedereen t€lt!-festival' zijn nuttige tips te verkrijgen om slim met geld om te gaan. Ook op www.samenzwolle.nl zijn veel tips te vinden.