Rugbyspeler en bestuurslid Daan van Rooijen (midden) kijkt naar de scheidsrechter.
Rugbyspeler en bestuurslid Daan van Rooijen (midden) kijkt naar de scheidsrechter. (Foto: Pedro Sluiter)

Rugby voor iedereen toegankelijk bij RC Zwolle

(Door Harry Bouwhuis)

RUGBY - Kampioen worden de rugbyers van Zwolle heren 1 niet, maar ondanks de thuisnederlaag tegen ASRV Ascrum 2 lijkt handhaving in de eerste klasse geen probleem. De in 1975 opgerichte Zwolse club speelde op veel verschillende sportaccommodaties, maar voelt zich vanaf 2007 alweer jaren thuis op Sportpark De Marslanden.

Het gebeurt niet vaak dat de voorzitter van een club ook deel uitmaakt van de eerste selectie. Bij de Zwolse rugbyclub is dat wel het geval. Daan van Rooijen (36) hanteert de voorzittershamer en is ook één van de gedreven en geroutineerde rugbyers van het vlaggenschip. De oorspronkelijk uit Hilversum afkomstige preses speelde in zijn jeugd rugby bij Almere.

Geheim

Hij voelt zich inmiddels thuis bij RC Zwolle, de rugbyclub die in de loop van de laatste jaren is gegroeid van honderd naar ruim 250 leden. ”De aandacht voor onze jeugd en ons goede kader zijn het geheim”, stelt Van Rooijen. “Onze spelers van de senioren trainen de jeugd, dat schept een goede verbinding. In alle jeugdcategorieën konden we het afgelopen seizoen eigen Zwolse teams inschrijven.”

De vereniging plukt door het goede jeugdbeleid steeds meer de vruchten. Want sinds twee jaar stromen er vaker jeugdspelers door die de dames en herenteams versterken. ”Onze doelstelling is rugby spelen mogelijk maken voor iedereen. Dus ongeacht het niveau, zowel voor de recreatieve als prestatiegerichte speler. We maken bij Rugby Club Zwolle écht mooie stappen om dat te realiseren.”

Nieuwe trainer

Zondag werd ook de nieuwe trainer gepresenteerd. Reinier Laurijsen is de opvolger van de interim-coach Hans-Peter van Heusden (78) die nog met veel plezier die functie vanaf september 2021 vervulde. De nieuwe coach begon op 5-jarige leeftijd bij Rugbyclub Hilversum met rugby, gaf al vroeg trainingen en was de afgelopen jaren hoofdcoach bij ereklasseclub URC uit Utrecht.

Van Rooijen: “Met de komst van Reinier willen we verder bouwen aan de prestatieve tak van RC Zwolle. We hopen en verwachten met zowel de dames als heren een vaste waarde in de eerste klasse te worden, het één na hoogste niveau in Nederland.” 

Met de nieuwe coach als toeschouwer en de voorzitter in de gelederen, verloor het eerste van de mannen zondagmiddag met 7-22 van ASRV Ascrum 2. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het echter een gelijkopgaand duel tegen de Amsterdamse studenten.
 ”Halverwege de twee helft stond het nog 7-7. Waar wij faalden in de afwerking bij de trylijn, waren zij in de slotfase wel slagvaardig in de try. En ze hadden bovendien een prima kicker", analyseerde Van Rooijen het duel.