Stephan Hendrikx is één van de deelnemers aan de halve finale.
Stephan Hendrikx is één van de deelnemers aan de halve finale. Foto: Brigitte Tops

Leids Cabaret Festival doet morgen Zwolle aan: drie halve finalisten in schouwburg Odeon

(Door Roy Visscher)

Wie weet, zijn morgen in Odeon in Zwolle de volgende Dolf Jansen, Najib Amhali, of Paulien Cornelisse wel te aanschouwen. Want ook deze gevierde cabaretiers deden ooit mee aan het Leids Cabaret Festival.

Normaal gaan de finalisten ná het Leids Cabaret Festival op tour langs de theaters met de Finalistentour. Door alle onzekerheid van de afgelopen periode, en de bijbehorende beperkingen, heeft de organisatie echter besloten om de volgorde om te gooien; eerst het land door en pas daarná het festival. Op donderdag 19 mei spelen in Odeon de halve finalisten Celine Schrama, Iris Vlutters en Stefan Hendrikx. Dus wie zin heeft in een avond lachen en bespiegelingen op het leven en de wereld van drie veelbelovende cabaretiers, moet snel zijn.

Belachelijk

Voor wie nog twijfelt, stellen we de drie kort voor die morgen het publiek in de Hanzestrohmzaal voor zich gaan proberen te winnen. Als eerste Céline Schrama: zij is altijd die persoon die in een gesprek net iets te ver gaat. Vet ongemakkelijk en onhandig, behalve op het podium. Daar is die ongemakkelijkheid en onhandigheid haar beste wapen. Haar hoge grapdichtheid en zelfspot zijn daarbij haar grootste troef; eerst zichzelf belachelijk maken, en dan … is de rest aan de beurt.

Elfjes

“Some people think humanity sucks so much, they begin to identify as things not so human” - quote: unknown. Met deze quote als uitgangspunt, belooft de voorstelling 'Behold! The Feast of Starlight' van Iris Vlutters een waanzinnige elfenshow te worden. Magisch. Transcedent. Life-changing. Door een overmatig rijke fantasie en een kleine identiteitscrisis, komt Iris in contact met haar inner-Elf. Sterker nog, ze channelt de magie van alle Elfen!

Man

Stefan Hendrikx is écht een man. Of, een echte man. In ieder geval manoeuvreert hij zich als vegetariër op familiebarbecues, is hij verplicht galant op eerste dates en hoopt hij kwetsbaar te kunnen zijn zonder "ha, gaaaay!" te horen. Hij vraagt zich af of die man die hij nu is straks wel kan overleven in een post-apocalyptische samenleving. 

Het Leids Cabaret Festival is sinds 1978 een podium voor jong cabarettalent. Gevestigde namen zoals Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Wim Helsen, Micha Wertheim en recenter Tim Fransen, Kasper van der Laan en Lisa Ostermann begonnen ooit hun carrière op het toneel van de Leidse Schouwburg. Enkele oud-finalisten zijn: Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Paulien Cornelisse, Wim Helsen, Micha Wertheim, Tim Fransen, Katinka Polderman. En van de jongere generatie: Lisa Ostermann, Jasper van der Veen, Kasper van der Laan en Martijn Kardol.

Het cabaretfestijn begint om 20.00 en duurt tot circa 21.50 uur. Er is een half uur pauze. Kijk of er nog kaarten zijn op www.zwolstheaters.nl.