Afbeelding
Foto: Henk Boudewijns

Quizzen is een quiz spelen

Een quiz of kwis is een voornamelijk op kennis gebaseerd spel waarbij spelers binnen een bepaald tijdvlak vragen moeten beantwoorden.

In de Nederlandse Verhalenbank van het Meertensinstituut vinden wij een mooi verhaal over de herkomst van het woord quiz.

Volgens deze legende was er aan het einde van de 18de eeuw een Ierse theater-eigenaar met de naam James Daly. Daly ging een weddenschap met een vriend aan dat het hem zou lukken om binnen 24 uur een woord te introduceren in de Engelse taal dat door iedereen gebruikt zou worden.

Hij huurde een aantal straatjongens in, die hij overal in de stad het nonsens-woord 'quiz' liet opschrijven. Binnen een dag had iedereen het erover. Veel mensen dachten dat het een soort test was, omdat niemand de betekenis van het woord scheen te kennen. Daly won zijn weddenschap en het Engels was weer een woord rijker: Quiz: een soort test.

Het is een leuk verhaal, maar de taalkundigen zijn het erover eens dat woord quiz komt uit een Engels dialect. 'To quinset' betekende ondervragen. De website broodje aap.nl voegt hieraan toe dat een vergelijkbaar verhaal voorkomt in het boek van Pietje Bel. In dit boek staat beschreven hoe Pietje via zijn clubje de Zwarte Hand het gespreksonderwerp van de stad werd door de hele jeugd van de stad zwarte handen overal achter te laten. Dit ook door een weddenschap, die Pietje had aangegaan met een krantendirecteur om het gespreksonderwerp van de stad te worden.

In 2015 verscheen de publicatie 'Ken je Zwolle De Hanzestad in 250' vragen. Dit is een quiz in boekvorm, waarmee de Zwollenaar met behulp van 250 vragen kan ontdekken hoeveel hij of zij van zijn of haar stad weet.

Zwolle-kenner en historicus Frank Inklaar test aan de hand van tien thema’s de kennis van de lezer. De vragen gaan over allerlei aspecten van de stad: sport, natuur, buurten, gebouwen, bedrijvigheid, straten, Zwollenaren, vertier, kunst en verkeer. 

Door de quiz te spelen kom je er niet alleen achter wat je nu eigenlijk weet van Zwolle. Met de antwoorden krijg je ook behoorlijk wat informatie. Zo leer je Zwolle op een leuke manier beter kennen.

Girbe Buist

www.buistbelevingsprojecten.nl