Annemarie Worst (voorlaatste rij, tweede van links) met haar teamgenoten van kampioen Swol 1894.
Annemarie Worst (voorlaatste rij, tweede van links) met haar teamgenoten van kampioen Swol 1894. (Foto: Pedro Sluiter)

Wel titel, geen promotie voor Swol 1894 Dames 1

(Door Harry Bouwhuis)

WATERPOLO - De eindstand op de ranglijst van de eerste divisie A is veelzeggend. Met 14 overwinningen en slechts één nederlaag werden de waterpolosters van Swol1894 afgelopen weekend met twee vingers in de neus kampioen. Maar een hernieuwde promotie naar de eredivisie is geen issue.

Annemarie Worst, aanvoerder van de Zwolse kampioensploeg, legt uit waarom. “We zijn er destijds met ons volle verstand ingestapt. Het was de bedoeling van de bond om in de eredivisie naar tien ploegen te gaan. Dat bleek naderhand geen haalbare kaart. Het verschil met de eerste divisie was enorm."
 "Daarbij moet je denken aan ervaring, tempo en vooral een veel hogere handelingssnelheid. Bij een aantal speelsters heb je het wel over Europese top. Tijdens een eigen aanval dacht je al hoe je terug moest verdedigen”.

Brief

De club is dan ook niet over één nacht ijs gegaan, benadrukt Worst. “Er is intern heel goed overleg geweest. De conclusie was dat we op dit moment nog weinig te zoeken hebben op het hoogste plan. De club heeft de bond keurig per brief op de hoogte gesteld van dat standpunt. Want officieel moet de kampioen promoveren."
"Wedstrijden expres verliezen om promotie te voorkomen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ik denk dat de vereniging het op de juiste manier heeft aangepakt.”
De 27-jarige captain is ook vol lof over de teamprestatie, met als enige dissonant de nederlaag tegen HBW uit Bilthoven. ”Maar dat hebben we vrijdagavond keurig rechtgezet door met 5-7 bij ze te winnen. En zaterdag waren we in eigen huis met 11-3 veel te sterk voor ZPC Amersfoort. Die titel hebben we wel even flink gevierd."

Worst kijkt dan ook terug op een mooi seizoen met heel veel spelplezier. ” En Menno de Vries heeft het in het eerste jaar als coach heel goed gedaan, met vooral Hans van Zeeland in een goede rol op de achtergrond. Voor een jonge coach als Menno is deze titel ook heel mooi. We blijven als team voor het grootste deel bij elkaar. Heel misschien kunnen we in de toekomst toch weer aan de eredivisie denken.”

Boegbeeld

Swol 1894 moet het dan wel doen zonder boegbeeld Mieke van der Sloot die met het kampioenschap zaterdag afscheid nam. Van der Sloot kende ook een succesvolle loopbaan bij Polor Bears en haalde zelfs Oranje.
Teamgenoot Worst heeft de oud-international en Zwols clubicoon hoog zitten. ”Ze was altijd bloedfanatiek en gedreven, zowel als speelster en als coach. Het was hard werken bij haar, maar wel altijd in combinatie met spelvreugde en plezier. In het water viel nooit met haar te spotten, maar daarbuiten was altijd veel bespreekbaar. ”