Ook Mike Schilder (9) kon het verschil niet maken.
Ook Mike Schilder (9) kon het verschil niet maken. Foto: Pedro Sluiter

Hammers halen het niet, maar spelen wel door

(Door Erik Riemens)

BASKETBAL - Landstede Hammers speelt vrijdag thuis tegen Telenet Giants Antwerpen. Het is een duel in de BNXT play-offs, waar de Zwolse basketballers nu uitkomen na de uitschakeling tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Dinsdag is de return in België.

De opzet van de basketbalcompetitie is geen eenvoudige opgave dit seizoen. Er is de Elite Gold en de Elite Silver en er zijn dus de BNXT play-offs, waar Landstede één van de acht deelnemers is, ditmaal weer met Belgische teams. Begin mei, nadat de Elite Gold competitie werd afgesloten en waarin The Hammers alle tien duels verloren, ging het speelschema verder met de nationale play-offs. Landstede was in die eerste ronde twee keer te sterk voor Feyenoord Basketball: 88-79 in Zwolle en in Rotterdam werd het 71-81.
Daarna wachtte een zware dobber in een best of five: de huidige kampioen Zorg en Zekerheid Leiden. De eerste twee ontmoetingen thuis en uit, werden verloren door de ploeg van coach Herman van den Belt. Het werd op 10 mei 91-79 in Leiden. In Zwolle kon Landstede Hammers afgelopen donderdag lang goed bijblijven, maar werd het verschil gemaakt in het derde kwart: 79-89.

Sterk

Zaterdag stond de derde wedstrijd gepland, The Hammers moesten winnen om nog kans te maken om door te gaan. In Leiden lukte dat net niet en de thuisploeg won met 71-69. In tegenstelling tot de wedstrijd van donderdag, was Landstede juist sterk in het derde kwart. Met rust was het 41-30 in Leidens' voordeel. Het derde kwart ging met 10-20 naar Landstede Hammers. Het zorgde ervoor dat de Zwolse ploeg volledig terugkwam, want in het vierde kwart was het 51-50. Bij 70-69 waren er nog elf seconden te spelen, maar kwamen The Hammers net tekort, omdat Dragan Diculescu een vrije worp miste.

Vervolg

Landstede Hammers ligt daardoor uit de Nederlandse play-offs en wacht nu het vervolg in de BNXT play-offs. Daarin treft het vrijdagavond in eigen huis om 19.30 uur Telenet Giants Antwerp, waarna de return dinsdag 24 mei volgt. De eerdere wedstrijden in de Elite Gold tegen de Belgische tegenstander werden door de Hammers met 102-70 en 61-78 verloren.
Wanneer de Hammers dit tweeluik goed doorstaan, dan duurt het basketbalseizoen voort. In theorie kunnen er dan drie thuis- en uitwedstrijden gespeeld worden, voordat op 9 en 11 juni de finale van de BNXT play-offs, ook nu weer over twee duels op het programma staat.