Extra opvangplekken én school voor Oekraïners

ZWOLLE - De gemeente Zwolle richt een derde opvanglocatie in op Oosterenk voor Oekraïense vluchtelingen. Er komen vanaf eind juni 225 opvangplekken in kantoorgebouw Vermeer. Maandag is in kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg een plek ingericht voor onderwijs aan tussen de vijftig en honderd kinderen en jongeren uit Oekraïne.  

De gemeente Zwolle heeft in korte tijd 435 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd in Berkum (25), Assendorp (60) en op Oosterenk (350). Hiermee heeft Zwolle we een wezenlijke bijdrage geleverd aan de regionale opdracht voor het snel realiseren van de eerste 2000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne in deze regio. Het aantal vluchtelingen dat door particulieren in Zwolle wordt opgevangen bedraagt ongeveer 175 vluchtelingen.

Het leegstaande kantoorpand Vermeer (Dokter van Deenweg 14-22) gaat plek bieden aan 225 vluchtelingen, in eerste instantie voor een half jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal twee jaar. Zwolle vangt hiermee op gemeentelijke opvanglocaties en via particuliere opvang in totaal zo’n 850 vluchtelingen uit Oekraïne op, waarvan 575 op Oosterenk. In het Dominicanenklooster in Assendorp komen ook 8 extra plekken beschikbaar de komende tijd. 

Met het oog op de opvang van kinderen worden aanvullende voorzieningen ingericht op de begane grond en eerste verdieping van het nabijgelegen kantoorpand Breughel (Dokter van Deenweg 2-10). Sinds maandag wordt daar onderwijs gegeven aan 130 kinderen, variërend van peuteropvang tot voortgezet onderwijs.
Het onderwijs wordt verzorgd door OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio). Er is voor een eigen schoollocatie gekozen om de reguliere scholen de gelegenheid te geven de achterstanden uit de coronatijd in te lopen. Voor jongeren van 12 tot 17 jaar start het voortgezet onderwijs (deels) binnenkort ook op deze locatie.

Kinderen vanaf 2,5 jaar zijn welkom in de opvang via Doomijn. Er wordt zoveel mogelijk lesgegeven volgens het ‘Oekraïne-model' met behulp van Oekraïense lesmethodes. De lessen worden voornamelijk gegeven door bevoegde Oekraïense leerkrachten. Daarnaast krijgen ze Nederlands om zo de zelfredzaamheid te bevorderen.