Opvang 300 vluchtelingen aan Meeuwenlaan

ZWOLLE - Het college van B en W wil tijdelijk 300 kansrijke asielzoekers en statushouders huisvesten in het kantoorpand aan de Meeuwenlaan 8. Het college wil met de bewoners van Kamperpoort bespreken wat er nodig is om de opvang aan de Meeuwenlaan zo goed mogelijk te laten verlopen. Het pand aan de Meeuwenlaan kan naar verwachting in het najaar in gebruik genomen worden en is voor maximaal vier jaar beschikbaar.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft de gemeente twee verzoeken gedaan. Voor de korte termijn zoekt het COA locaties voor noodopvang van vluchtelingen, om daarmee de druk van de opvang in Ter Apel te verminderen.
Voor de langere termijn wil het COA regionale asielzoekerscentra (azc’s) inrichten voor vluchtelingen die kansrijk zijn om in ons land te mogen blijven en statushouders die al aan deze regio gekoppeld zijn. Zij kunnen dan al in het regionale azc beginnen met het inburgeren in de omgeving.

Zwolle heeft het COA laten weten de locatie Meeuwenlaan niet geschikt te vinden voor een noodopvang, maar wel mee te willen werken aan een regionaal centrum voor statushouders en vluchtelingen die perspectief hebben hier hun leven op te bouwen.
Burgemeester Peter Snijders: "We zien dat de druk op de opvang in Ter Apel erg groot is en dat de bestaande asielzoekerscentra vol zitten, omdat mensen met een status niet genoeg doorstromen naar een reguliere woning. Het COA doet een beroep op gemeenten om vluchtelingen op te nemen. Wij willen daarin onze verantwoordelijkheid nemen, net zoals we dat gedaan hebben bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

Lees verder op pagina 13