Op zaterdag 11 juni is het weer zover. De Zwolse Halve Marathon.
Op zaterdag 11 juni is het weer zover. De Zwolse Halve Marathon. (Foto: Hans Smit)

"We kijken er met zijn allen ontzettend naar uit”

(Door Erik Riemens)

HARDLOPEN – Er zijn dit jaar misschien wat minder deelnemers aan de Halve Marathon Zwolle op zaterdag 11 juni. Maar dat mag letterlijk de pret niet drukken. “We zeggen altijd van we hoeven niet de snelste, maar we willen wel de gezelligste halve marathon van Nederland te zijn”, aldus Johan Nieuwland bestuursvoorzitter van de Halve Marathon Zwolle.

Na twee afgelaste edities, mag het dit jaar weer. Hardlopen in de binnenstad, waarbij de deelnemers of de 4 Engelse Mijl of de halve marathon lopen. Vorige week zaterdag 14 mei sloot de inschrijving, die 20 maart begon. Stormlopen deed het af en toe, maar minder dan verwacht.

Alarmerend

Aan de ene kant omdat mensen massale drukke plekken blijkbaar wat meer vermijden. “Wat ook meespeelt, is dat we steeds minder zijn gaan sporten. Met name de jongeren. Het nieuws dat vorige week naar buiten kwam, vond ik best alarmerend. Zelfs het hardlopen is minder populair. Je ziet toch dat mensen uit hun routine zijn, andere dingen zijn gaan doen en zich afvragen van moet ik hier nog wel aan meedoen?”, aldus Nieuwland.
Gelukkig zijn er nog heel veel hardloopliefhebbers die zich wel hebben ingeschreven. “De halve marathon hebben we met bijna 4000 inschrijvingen vol gekregen. De 4 Engelse Mijl is dat nog niet. Daar kunnen zo’n 5000 lopers aan meedoen. In totaal gaan we uit van zo'n 8000 deelnemers. Dat betekent dat het wat minder druk is dan de laatste keer in 2019, maar dat is helemaal niet erg. Toen zaten we trouwens binnen drie uur helemaal vol.”

Goede doelen

Nieuwland rekent erop dat editie 2022 ook weer een groot feestje wordt. Aan de omlijsting kan het niet liggen. Meer dan 30 muzikale optredens, waaronder blaasorkesten, zangers en een aantal nieuwe bandjes. Ook de DJ 'boven' de Hortensiabrug is dit jaar weer terug.
Verder zijn er weer drie goede Zwolse doelen waar voor gelopen wordt. Te weten Frion, Stichting Gehandicaptenzorg en Giftcity. "Een feestje voor de sporters, voor de toeschouwers en voor de stad Zwolle. Daar gaan we ook dit jaar weer voor. We hebben er heel veel zin en kijken er met zijn allen ontzettend naar uit.”

De inschrijvingsorganisatie is in handen van Mylaps. Het is niet meer mogelijk om nog in te schrijven. Wel kan via www.halvemarathonzwolle.nl, een startnummer worden overgedragen en overgenomen. Startnummers worden opgestuurd en hoeven niet meer afgehaald te worden.