Afbeelding
Foto: Eigen foto

Spam

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten op je computer of smartphone. Hieronder vallen ongewenste e-mails en reclameboodschappen op websites.

Spam is een afkorting voor spiced ham. Dat het woord spam tegenwoordig synoniem staat voor ongevraagde e-mail is volgens de website Alot Hosting terug te voeren op een sketch van Monthy Python in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarin figureert een echtpaar dat in een restaurant alleen maar gerechten kan bestellen op basis van spam. Het is algemeen bekend dat spiced ham een zeer lage voedingswaarde heeft en niet smaakt. Met andere woorden, net zo inhoudsloos en smakeloos als de meeste ongevraagde e-mails.

Oorspronkelijk is SPAM ingeblikt gekookt varkensvlees, dat door de firma Hormel Foods Corporation (uit de VS) op de markt is gebracht. Er zijn volgens Wikipedia verschillende varianten , maar de standaardversie wordt gemaakt met de volgende ingrediënten : gehakt varkensvlees met toegevoegde ham, zout, water, suiker en natriumnitriet om de kleur te behouden. De voedingswaarde van dit product dat sinds 1937 bestaat is niet groot, maar spam is relatief goedkoop en daarom is het een populair product.

Sinds 1950 verkoopt Unilever in Nederland een soortgelijk product onder de naam Unox Smac. Smac heeft echter andere ingrediënten dan de originele Spam. Spam bevat alleen varkensvlees en Smac bevat zowel varkens- als kippenvlees .

Zoals hiervoor beschreven gebruikten de Britse komieken van Monty Python de merknaam Spam in een sketch. In een lunchroom waar aan alle gerechten ongevraagd spam werd toegevoegd en waarin een groepje Vikingen uit volle borst zingt: ´Spam, spam, spam, spam Lovely spam! Wonderful spam!´ werd normale conversatie door de spam-zangers vrijwel onmogelijk gemaakt, net als bij ongevraagde e-mail. Ook bij de aftiteling werd te pas en te pas het woordje ´spam´ vermeld.

Sindsdien ging men het woord spam ook gebruiken voor ongewenste e-mails.

Op 3 mei 1978 verstuurde Gary Thuerk, een marketingmedewerker bij het toenmalige Digital Equipment, als eerste een commerciële boodschap aan een groot aantal mensen via e-mail. Het waren 393 e-mailadressen.

Tegenwoordig heeft Spam epidemische vormen aangenomen met naar schatting dagelijks 120 miljard boodschappen, samen goed voor 90 procent van al het e-mailverkeer.


Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl