Marie-Claire Hamstra-Lauber met een foto van haar moeder Anny en haar in 2016 overleden broer Dennis.
Marie-Claire Hamstra-Lauber met een foto van haar moeder Anny en haar in 2016 overleden broer Dennis. Foto: Eigen foto

Hulphond helpt Anny bij het terugvinden van een stuk levenslust na overlijden van zoon Dennis

ZWOLLE/ZWARTSLUIS - Een hartenkreet. De post die Anny Hekman uit Zwartsluis op Facebook plaatste om geld in te zamelen voor een hulphond gaat door merg en been. Sinds de dood van haar zoon Dennis Lauber in 2016 is haar wereld op de kop gezet. Dochter Marie-Claire Hamstra-Lauber hoopt dat haar moeder de zin in het leven hervindt. Om die reden heeft ze de actie die haar moeder begon voortgezet.

“Evenals een oud-collega van mijn moeder ben ik een crowdfunding gestart. We hebben nu ongeveer 4.400 euro ingezameld. Er is alleen nog veel meer geld nodig om tot het benodigde bedrag van 20.000 te komen”, begint Marie-Claire haar verhaal. Volgens de Zwolse is de komst van een hulphond een kwestie van ‘puur levensbelang’. 

Plannen

In 2016 stapte haar broer Dennis uit het leven. Onverwachts. Het gebeurde juist op een moment dat Dennis zijn leven op de rit leek te hebben met een vaste baan en plannen om te gaan samenwonen. Hij was erg geliefd en opvallend zorgzaam. Kwalificaties die zeker ook op moeder Anny van toepassing waren. Als alleenstaande moeder stond zij midden in het leven en had een grote bereidheid om anderen te helpen. Marie-Claire: “Mijn moeder was een heel sociale, hardwerkende vrouw die veel vrijwilligerswerk deed.”

Diep dal

De dood van Dennis veranderde alles. Anny belandde in een diep dal. “Er openbaarden zich allemaal aandoeningen”, aldus Marie-Claire. Autisme, dissociatie en chronische depressie zijn er slechts enkele van. Daarvan is autisme als enige aangeboren. Anny heeft er dus altijd al mee gekampt, alleen viel het nooit op en vormde het geen belemmering. Na de dood van Dennis werd Anny angstig, chronisch suïcidaal en kwam ze bijna niet de deur uit. Terwijl ze voor die tijd nog vol passie fulltime werkzaam was. 

Winkel

Marie-Claire: “Een winkel binnengaan is voor mijn moeder al een hele uitdaging. In een drukke omgeving met veel mensen kan ze snel overprikkeld en van streek raken.” En daar komt de hulphond om de hoek. Een speciaal getrainde hond voelt aan wanneer Anny overprikkeld raakt. Hij kan haar naar veiliger plek begeleiden. Waar op een ander moment de hond door het simpelweg likken van een van beide handen Anny kan terugbrengen in het hier en nu. 

Sinds ze lijdt aan dissociatie kan Anny helemaal opgaan in een eigen wereld wat haar geestelijke gezondheid verder ondermijnt. Met een goede hulphond kan Anny aan dat isolement ontsnappen. Alleen al de liefde van een hond kan wonderen verrichten en een hulphond gaat nog een stap verder. Die mag, in tegenstelling tot andere honden, ook bij winkels naar binnen. 

Opleiden

Een hond opleiden tot hulphond kost echter veel tijd en geld. De bedoeling is dat Anny en de hulphond straks samen een team worden. Anny zelf zal de hond daarbij moeten leren hoe zij het beste geholpen kan worden. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met een professionele instructeur. Het hele opleidingstraject kost dus 20.000 euro en dat is een fors bedrag. De winst die er valt te halen is echter onbetaalbaar. Marie-Claire: “Ik hoop dat mijn moeder, als ze straks een hulphond heeft, weer zin in het leven krijgt.”

Wie Anny daarbij wil helpen met een financieel duwtje in de rug kan een bedrag doneren. Dat kan door te storten op NL42 SNSB 0934 1121 18 ten name van Hekman JM. Dit bankrekeningnummer is speciaal voor de inzamelingsactie geopend. De pagina die Marie-Claire opende om haar moeder te helpen is te vinden via https://gofund.me/58791752. Voor de actie die de oud collega van Anny voor haar is begonnen zie https://www.doneerdoel.nl/actie/4078/help-anny-aan-een-hulphond-de-dood-van-haar-zoon-heeft-haar-lamgeslagen.

Behalve deze initiatieven komt er later dit jaar nog een sponsorloop. Deze zal plaatsvinden op het terrein van THOR. Een definitieve datum moet nog worden gepland.