Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort.
Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. Foto: archief Pedro Sluiter

Met een virtual realitybril door toegankelijke Sassenpoort

ZWOLLE - De Sassenpoort houdt zaterdag 28 ,mei een toegankelijkheidsdag. Van 11.00 tot 17.00 uur, is de Sassenpoort gratis toegankelijk. Onder de Sassenpoort kan iedereen voor wie de Sassenpoort een trap te hoog is, de Sassenpoort bekijken met de virtual realitybril. 

De Sassenpoort is een verdedigingspoort. In het verleden is er alles aan gedaan om de poort ontoegankelijk te maken en te houden. "Daarbij is weinig rekening gehouden met een verre toekomst waarin bezoekers juist heel welkom zijn", zegt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. "Zonder structurele aanpassingen, zoals een personenlift en een invalidentoilet zal de toegankelijkheid ‘een dingetje' blijven maar uitgaande van het motto ‘als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan' is er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om de toegankelijkheid voor een grote groep mensen te verbeteren.”
Er is een video gemaakt voor mensen die niet verder komen dan de eerste verdieping. Een virtual realitybril geeft mensen in rolstoelen de kans om de Sassenpoort van binnen te bekijken, er zijn voelmaquettes gemaakt en nu is er ook een audiobeleving.
In de plannen voor de komende jaren staan een lift en een invalidentoilet hoog op de agenda. De Sassenpoort heeft de ambitie om het meest toegankelijke Middeleeuwse Monument te worden.

De audiotour wordt zaterdag om 12.00 uur officieel gepresenteerd. Er wordt een video van de Sassenpoort getoond, er zijn poortwachters in kostuum.