TBS en 7 jaar cel voor moord in Bitterstraat

ZWOLLE (JPZ) – De verdachte van de moord in de Zwolse Bitterstraat op 14 mei 2021 heeft 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging gekregen. Dat bleek woensdag uit het vonnis van de Zwolse rechtbank.

Diverse getuigen zagen hoe op vrijdag 14 mei vorig jaar, eind van de ochtend, Kevin B. (31) in de Bitterstraat een bekende van hem van de fiets trok. Hij begon de man te slaan en stak meerdere keren op hem in. Kennelijk ijzig kalm liep hij daarna weg, zo omschreef een getuige. 

De twee waren oude vrienden al was die vriendschap inmiddels danig bekoeld. Zeker drie getuigen hoorden B. in de dagen voor de steekpartij zeggen dat hij het latere slachtoffer Maarten 'wilde vermoorden'. En precies dat is wat hij op de ochtend van 14 mei, voor de ogen van diverse getuigen, deed.

Was hier sprake van noodweer? Kevin meende dat hij zich moest verweren tegen Maarten. De rechtbank weerlegt dit beroep op noodweer. Uit vele getuigenverklaringen blijkt hoe het Kevin was die op het slachtoffer

Rechtbank weerlegt beroep op noodweer 

 afstormde, hem van zijn fiets trok en hem begon te slaan en steken. 

Hier was ook sprake van moord, en niet van doodslag, omdat B. kennelijk al voor ogen had om het slachtoffer van het leven te beroven. Tussen zijn uitlatingen dat hij Maarten wilde doden en de daadwerkelijke daad zat voldoende tijd voor beraad, las de voorzitter woensdag voor uit het vonnis.
B. werd dezelfde dag nog met bebloede handen na een klopjacht aangetroffen in het Wezenlandenpark. Sinds zijn aanhouding zit hij vast. Kevin was woensdag niet aanwezig in de rechtszaal toen het vonnis werd voorgelezen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.