Afbeelding
Foto: Sparketeers

Apenstaartgeneratie

Apenstaartgeneratie; zo duidt men de generatie van mensen aan, die geboren zijn tussen 1990 en 2005 en die opgegroeid zijn met moderne communicatiemiddelen zoals internet en e-mail (vandaar het apenstaartje).

Deze generatie wordt ook wel beeldschermgeneratie, internetgeneratie en webgeneratie genoemd.

De exacte herkomst van het apenstaartje is niet bekend. Het ontstaan ervan heeft echter niets te maken met e-mails of computers, want het symbool is al eeuwen oud. In de oudheid gebruikten schrijvers allerlei krullen om afkortingen weer te geven. In de Middeleeuwen werd het apenstaartje veelvuldig gebruikt om het Latijnse ad (op of naar) aan te duiden. Aan het einde van de Middeleeuwen werd het gebruikt voor inhoudsmaten en valuta.

Volgens de website electrotechniek365.nl werd dit teken bijvoorbeeld in de 15de eeuw gebruikt door Spaanse kooplieden om een kwart aan te duiden. Het Spaanse woord voor kwart is arroba, wat ook apenstaartje betekent. Volgens dezelfde website kwam het apenstaartje eveneens voor in het Italiaanse Toscane van de 12 de eeuw. Hier zouden de letters a en c zijn samengevoegd met de betekenis 'al cambio', dat gebruikt werd om de wisselkoers tussen verschillende valuta aan te duiden.

Het apenstaartje werd tevens gebruikt door Amerikaanse boekhouders in de 19de eeuw. Het symbool stond daar voor 'at the cost of'. Bijvoorbeeld 100 zakken graan @0,30 dollar. Hierbij werden ook de a en c samengevoegd en dit werd net als nu uitgesproken als 'at'. In de 20ste eeuw werd het apenstaartje steeds minder gebruikt en daardoor kwam het beschikbaar voor de huidige betekenis.

De Amerikaan Ray Tomlinson was de eerste persoon ter wereld, die een e-mail verstuurde. Hij stuurde in 1971 als eerste een e-mail naar een andere computer. Om technische reden had hij hiervoor een teken nodig dat niet in namen van personen voorkwam. Hij koos toen volledig willekeurig het apenstaartje. Hij realiseerde zich niet dat dit één van de meest gebruikte symbolen van de wereld zou worden.

Het apenstaartje is dus al erg oud en heeft in de loop der geschiedenis verschillende betekenissen gehad. Het is pas echt bekend geworden toen mensen wereldwijd e-mails begonnen te sturen.

Girbe Buist
Buistbelevingsprojecten.nl