Spelmoment PEC Zwolle tegen Heerenveen, de oude club van Roeland ten Berge.
Spelmoment PEC Zwolle tegen Heerenveen, de oude club van Roeland ten Berge. (Foto: Pedro Sluiter)

Trainer Ten Berge heeft nu al het PEC Zwolle DNA

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE -  Roeland ten Berge traint maandag 13 juni voor het eerst de PEC Zwolle Vrouwen. De nieuwe trainer is nu nog druk bezig met het samenstellen van de Zwolse selectie en kijkt met plezier uit naar zijn nieuwe job. “Ik krijg veel energie van het opleiden van jonge talenten.”

Ten Berge (45) trainde de afgelopen vijf seizoenen de Heerenveen Vrouwen. Daarvoor was hij actief in het mannenvoetbal, bij DVS’33, Excelsior’31 en Berkum. Nu keert hij terug in het Zwolse. “De visie van PEC Zwolle dat het voornamelijk doet met eigen opgeleide speelsters, vind ik aansprekend. Talenten die nog een grote droom hebben om bijvoorbeeld het Nederlands elftal te halen. Daar krijg ik veel energie van en ik wil dan ook graag bijdragen aan die doorontwikkeling."
"En wat ook mee heeft gespeeld om te kiezen voor PEC Zwolle, is de aanvallende manier van spelen. Daar staat PEC Zwolle zowel bij de mannen als de vrouwen om bekend. Dat past ook in mijn visie en zit ook in mijn DNA”, aldus Ten Berge.

Transfersommen

Op maandag 13 juni staat hij voor het eerst voor de groep, zonder de aanwezigheid van Jong Oranje speelster Marit Auéé, die samen met coach Joran Pot en assistent Kirsten Bakker naar FC Twente is vertrokken. Een flinke aderlating voor PEC Zwolle, erkent de Raaltenaar.
“Je houdt die ontwikkeling ook niet tegen. Het enige dat zou kunnen helpen zijn hogere transfervergoedingen, waardoor clubs als Heerenveen en PEC langer profijt van hun speelsters hebben. Maar ik ben het gewend. In die vijf jaar dat ik bij Heerenveen zat, zijn er alleen al vijftien speelsters naar Ajax, PSV of FC Twente gegaan.”
“Op dit moment ben ik samen met Mariska (Kogelman, manager vrouwenvoetbal PEC Zwolle, red.) druk bezig met de samenstelling van de nieuwe groep. Naast Marit vertrekt ook een aantal speelsters. We zijn aan het kijken naar jonge talentvolle versterkingen. Daarbij kun je denken aan speelsters uit de beloften van bijvoorbeeld de drie topclubs, Ajax, PSV en FC Twente. Ook zijn we op dit moment in gesprek met een nieuwe assistent om de technische staf compleet te maken."

Kleurloos

PEC Zwolle Vrouwen eindigde afgelopen seizoen een beetje kleurloos op de zesde plek in de eredivisie, die komend jaar met de komst van Fortuna Sittard en Telstar, bestaat uit elf clubs. Naast die twee clubs en PEC Zwolle zijn dat landskampioen FC Twente, Ajax, PSV, Feyenoord, ADO Den Haag, Heerenveen, Alkmaar en Excelsior.
Ten Berge, die ook KNVB docent is en onlangs zijn KNVB Pro-diploma in ontvangst nam, waagt zich niet aan een prestatieve vooruitblik. "Joran heeft hier als trainer prima werk geleverd. Aan mij de taak om een volgende stap te zetten. Dat wil zeggen talenten door te ontwikkelen om zo als team en individu steeds een stapje voorwaarts te zetten. En ook om te kijken waar het allemaal nog net wat beter kan, zoals bijvoorbeeld de faciliteiten.”