Strijd om Salverda Trofee nadert haar ontknoping

(Door Harry Bouwhuis)

AMATEURVOETBAL Na komend weekend is definitief bekend wie de winnaars zijn van de Salverda Trofeeën. De prijsuitreiking vindt woensdag 15 juni plaats in Café De Hetebrij in Zwolle. Tijd voor een terugblik op de voorgaande edities.

In 2008 werd voor het eerst gestreden om de felbegeerde trofee. Het initiatief kwam van oud-Stentor journalist Klaas Weiland en Teun Bouwhuis, destijds directeur van Bouwbedrijf Salverda. Namens De Swollenaer was bladmanager Wim Mossel vanaf het begin betrokken.
De eerste jaren werden alleen de topschutters en hun club in het zonnetje gezet en was Café De Tagrijn het podium voor de prijsuitreiking. De eerste trofee was in 2008 voor Hinneman Slof van Dieze West. Daarna won Sander van Gurp (Wijthmen) in 2009 en 2010 twee keer de hoofdprijs. Met Chris van der Meulen en Lodewijk de Vries vormt de prijsschutter het enige trio dat twee keer de hoofdprijs won.
In de loop van de jaren vond een aantal aanpassingen plaats in de spelregels. Zo werd overgestapt op een puntensysteem in plaats van het aantal doelpunten. Degenen die uitkomen in de hogere klassen krijgen nu de meeste punten voor hun treffers. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook prijzen voor de minst gepasseerde defensies en met de sterke opkomst van het vrouwenvoetbal is er inmiddels exact hetzelfde prijzenpakket voor de dames. In 2018 won Erica de Bok (EDON) voor het eerst de Salverda Trofee voor vrouwen. En ook alweer jaren geleden is Café De Tagrijn als feestlocatie ingewisseld voor De Hetebrij.
In 2016 en 2017 eindigden er twee jaar achter elkaar twee koppels met evenveel punten op de eerste plek. Sander Aarten en Johnsen Bacuna in 2016 en een jaar later in 2017 het Berkum duo Chris van der Meulen en opnieuw Bacuna, die de aanwezigen nog trakteerde op een prachtig rapnummer.
De laatste winnaar was in 2019 Stan Wissink (HTC). De draad is nu na corona gelukkig weer opgepakt. Ook de gast van de dag is gebleven. Een scala aan sprekers passeerde eerder de revue, zoals de wethouders Janco Cnossen, René de Heer, maar ook Herman van den Belt, Eric Botthegin, Art Langeler en Gerard Nijkamp. Wie er dit jaar komt is nog niet bekend.