Kyra Scheggetman kwam de laatste wedstrijden vanwege een blessure niet in actie voor Berkum.
Kyra Scheggetman kwam de laatste wedstrijden vanwege een blessure niet in actie voor Berkum. (Foto: Wendy Voerman)

Salverda Trofee: voor Kyra Scheggetman eindigt seizoen bij Berkum sowieso met een teleurstelling

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Kyra Scheggetman, 27 jaar van Berkum.

Net als bij de mannen, spelen ook de vrouwen van Berkum in de hoofdklasse. Al is Berkum vrouwen wel veroordeeld tot de nacompetitie. Maar wat er ook gebeurt komend seizoen, Kyra Scheggetman is daar niet meer bij.
“Ik had al besloten dat ik zou stoppen. Ik werk in de marketing, volg een studie die nog twee jaar duurt en waardoor ik maar één keer in de week kan trainen. Het kost mij allemaal te veel tijd”, aldus de ex-PEC Zwolle speelster, die van 2012 tot 2017 in de eredivisie actief was en viermaal voor de Onder 19 uitkwam.

En spelen kan sowieso niet meer. Scheggetman raakte drie weken geleden op de training geblesseerd aan de knie. “Ik voelde direct dat het mis was. Vorige week heb ik een mri-scan gehad, deze week volgt de uitslag. Ik denk dat ik mijn kruisbanden heb gescheurd. Dat betekent een operatie en maandenlang herstel. Echt balen dat ik het zo moet afsluiten.”

Trainerswissel

Ondanks een moeizaam seizoen met ook nog een trainerswissel - Ruud Werkhoven ging en Gertrude van der Sluis kwam – scoorde Scheggetman als middenvelder toch zeven keer. Daarmee werd ze Berkums topscorer. Of we haar überhaupt terug op de velden zien, is nog niet bekend. “Eerst mijn studie afronden en herstellen. Ik zaalvoetbal nu bij Exstudiantes. Dat wil ik sowieso blijven doen. Voor de rest zie ik het wel, al blijft voetbal altijd wel een rol in mijn leven spelen.”

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

“Ik was een jaar of twaalf toen ik bij Be Quick’28 in een meisjesteam kwam. Eigenlijk stond ik altijd wel achterin, ook toen ik naar PEC Zwolle ging. Daarna keerde ik terug bij Be Quick’28, weer als verdediger. Bij Berkum sta ik op het middenveld en en daardoor scoor ik wat vaker.”

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

“In de eerste seizoenshelft maakte ik maar één doelpunt. Na de winterstop had ik een reeks waarin ik vijf keer scoorde. Dat is wel fijn en goed voor jezelf en voor het team."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

“Tegen Sparta scoorde ik vlak voor tijd de 2-1. Toen was de ontlading wel groot en vlogen we elkaar in de armen. Over het algemeen ben ik heel rustig.”

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Toen ik bij Be Quick'28 speelde was ik een keer bij de prijsuitreiking. Dus ik ben er wel bekend mee.”