Festival Het Tussenland Zwolle.
Festival Het Tussenland Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Succesvolle eerste editie festival Het Tussenland

ZWOLLE - Duizenden bezoekers genoten afgelopen weekeinde van top-circustheater, internationaal verteltheater en muziek uit alle windstreken tijdens festival Het Tussenland in het Ter Pelkwijkpark. 

Ouders met jonge kinderen doken in de middagen bij honderden het kindergedeelte van Tussenland in, dat bestond uit het Eiland van de Aap met het menselijk kanon, levend tafelvoetbal, klimmuur en zeepglijbaan.
Op het rustig gelegen storytellingveld genoot het publiek in twee nomadententen en op het kleine eilandje aldaar van verhalenvertellers uit Engeland en Schotland, maar ook uit Zwolle en de rest van Nederland. Het waren de uiteenlopende antwoorden op de centrale vraag die de artistieke leiding van dit festival zichzelf en de artiesten stelde: welke verhalen moeten er verteld worden in deze tijd, na deze jaren; welke verhalen hebben we nu nodig?

“Kunst en cultuur geven ons identiteit. En ze geven ruimte voor een kritische noot. En ook het samen genieten van kunst en cultuur hebben we broodnodig”, zegt festivaldirecteur Rob Bults. “Dat hebben we de afgelopen twee jaren tijdens de lockdown wel kunnen ervaren. Kunst is een perfecte verbinder en trouwens ook een perfect leermiddel”.
Hij refereert daarmee aan de vierduizend scholieren die afgelopen week door zijn organisatie op het festivalterrein van Tussenland werden ontvangen in het kader van Cultuureducatiefestival Woest, van Stadkamer. “Duizenden scholieren hebben we laten leren via kunst en beweging. Dat gaat honderd keer sneller, honderd keer beter en met honderd keer meer plezier dan een straight forward les in een klaslokaal.”