Een vuilnisbak met doneerring.
Een vuilnisbak met doneerring. Foto: Gemeente Zwolle

Proef met ‘doneerring' voor plastic flesjes

ZWOLLE - De gemeente Zwolle doet een proef met doneerringen aan afvalbakken: ringen met gaten waarin inwoners lege plastic flesjes kunnen achterlaten. Andere inwoners kunnen die meenemen om in te wisselen voor statiegeld. Ook zorgen de doneerringen voor minder zwerfafval en meer recycling van plastic. 

De doneerringen zijn een verzoek van de Zwolse gemeenteraad. Sinds juli 2021 zit er statiegeld op plastic flesjes. Dit moet er voor zorgen dat meer mensen hun lege flesjes mee naar huis nemen en inleveren. Nu eindigen ze nog vaak als zwerfafval of in een openbare afvalbak, waarna ze worden verbrand.
Als inwoners hun flesjes apart inleveren, wordt het plastic gerecycled, bijvoorbeeld om nieuwe flesjes van te maken. Door flesjes in de doneerring te zetten, belanden ze niet op straat, kunnen we het plastic recyclen én maak je een ander blij met het statiegeld. Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Die kunnen vanaf dan ook in de doneerring.

In Duitsland hangt de doneerring al in meer dan honderd steden. In Nederland zijn gemeenten ook gestart. In Zwolle hangen nu vijf doneerringen als proef aan de Wilhelminasingel, Pannenkoekendijk, Burgemeester van Roijensingel, het Stationsplein en de Diezerkade.