Bij Blue Hawks is het vizier vooral gericht op de jeugd. Op de foto is het eerste team in actie.
Bij Blue Hawks is het vizier vooral gericht op de jeugd. Op de foto is het eerste team in actie. (Foto: Hans Smit)

Voor de honk- en softballers van The Blue Hawks moet het vooral wel leuk blijven

(Door Harry Bouwhuis)

HONKBAL - “We hebben op dit moment acht teams, waarvan er zes deelnemen aan de competities die half april zijn begonnen en medio oktober eindigen.” Dat vertelt Rogier van Zon, voorzitter van de Zwolse honkbal- en softbalclub Blue Hawks. Over enkele weken startclub weer een ledenwerfactie met ook als doel de sport in Zwolle bekender te maken.

“Vier van de acht teams zijn jeugdselecties. We hebben al leden vanaf zes jaar. De jeugd is ons uithangbord. In de afgelopen jaren zijn de meeste titels ook behaald door de talenten. Vier oud-spelers van Blue Hawks honkballen nu op het hoogste niveau van Nederland. Dat zegt toch wel wat", aldus Van Zon.

Ervaring

Eén van hen is Jeandro Tromp. Hij strijdt met het Bussumse HCAW op dit moment om de eerste plaats van de hoofdklasse. “Jeandro staat nog wekelijk bij ons op het veld, ook om onze talentvolle jeugd te trainen. Een mooie en leerzame ervaring voor ze.”

De U12 en U21 teams doen op dit moment mee om de kopposities. Van Zon is best trots op die ontwikkelingen. ”U21 verloor nog niet dit seizoen en twee spelers uit dat team, Tim Cornelissen en Sem Huizing, namen vorige maand deel aan een prestigieus toernooi: het Palomino European Zone Tournament. Negen andere jeugdleden werden geselecteerd voor een team met spelers van verschillende clubs uit Noord-Nederland. Daarmee deden ze mee aan het NK Little League in Hoofddorp en Rotterdam. Net als het Palomino toernooi zijn het evenementen waarvan de oorsprong in de Verenigde Staten ligt.”

Het vlaggenschip van de honkbaltak speelt vijfde klasse, een bescheiden niveau. Een bewuste keuze.  ”De wedstrijden vinden plaats op tijdsduur en niet op basis van negen innings. Die duren vaak heel lang. Het moet allemaal wel leuk blijven. Bovendien hebben we de spelers verdeeld over onze teams, zodat de onderlinge krachtsverhoudingen gelijkwaardiger zijn."
Ook werd recent de technische staf uitgebreid met Jan-Willem Slootweg en Marcel Bennink. ”Twee trainers die heel veel kennis hebben meegenomen. Daar zijn we blij mee. We zijn weliswaar een kleine club met zo’n honderd leden, maar dat zegt niets over onze ambities", vervolgt Van Zon. "Blue Hawks timmert aan de weg. Op woensdag 29 juni vanaf 18.00 uur, is er een Welcome Friends activiteit, waar kinderen tussen de zes en vijftien jaar mee kunnen doen en een honkbaldiploma kunnen verdienen."

Kans

Het moet volgens de voorzitter een ontspannen en leuke training worden. "We willen iedereen de kans geven om kennis te maken met honkbal en met Blue Hawks, een sportieve, gezellige, betrokken en laagdrempelige club. Door corona hebben we twee jaar lang minder aan promotie kunnen doen. Met de Welcome Friends dag willen we daar weer een nieuwe impuls aan geven.”