Verdachte steekpartij blijft achter de tralies

ZWOLLE (JPZ) – Een 23-jarige man blijft vastzitten voor zijn vermeende rol bij de steekpartij op de Ceintuurbaan afgelopen maart. Daarbij liep een slachtoffer onder meer een slagaderlijke bloeding op in de hals.

In de vroege ochtend van zondag 27 maart cirkelde enige tijd een helikopter boven de Ceintuurbaan en de nabijgelegen Caspar Fagelstraat in de wijk Diezerpoort. 

De Ceintuurbaan zelf was toen urenlang afgesloten voor onderzoek door de politie naar een steekpartij daar. En dat onderzoek loopt nog altijd, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Zwolle. 

De 23-jarige Yahya M. zit vast op verdenking van een poging doodslag maar een medeverdachte loopt vrij rond. Op het mes, dat M. in bezit had, zaten vezels en die wil de recherche vergelijken met stof van het kapot gestoken shirt van het slachtoffer. Ook wordt bloed en DNA-materiaal op dat mes vergeleken met dat van het slachtoffer. De officier van justitie wil dat lopende het onderzoek de verdachte achter de tralies blijft. Tegen de medeverdachte lag er kennelijk onvoldoende bewijs om hem vast te zetten.

De raadsvrouw verzocht de rechtbank haar cliënt vrij te laten. De verdenking is niet zo sterk als de officier de rechters wil doen geloven, zei ze. 

Zo herkende een getuige Yahya kennelijk van een foto maar zei later dat hij dacht dat hij daarop de tweede verdachte had gezien. De 'kleine jongen zonder dreads' zou de steker zijn, "that's the boy who did it'', had de getuige gezegd. ''Maar Yahya had toen juist wel dreads'', zei de advocaat. Ze vond het vreemd dat het aanvullend onderzoek nu pas plaats heeft. ''Iemand heeft kennelijk zitten slapen en mijn cliënt mag daar niet de dupe van worden.''

De rechtbank vond echter dat de verdachte in ieder geval tot de volgende zitting in oktober vast moet blijven.