Van links af Iliana Holtland, Anne Postma en Roos Herder op het Rodetorenplein. Zondag wordt daar KLERENZOOI gehouden.
Van links af Iliana Holtland, Anne Postma en Roos Herder op het Rodetorenplein. Zondag wordt daar KLERENZOOI gehouden. Foto: Frans Paalman

Kleding aanraken, voelen en passen

ZWOLLE - Op zondag 31 juli en zondag 25 september vindt op het Rodentorenplein kledingmarkt KLERENZOOI plaatst. Die markt staat in het teken van duurzaamheid, gezelligheid en leuke muziek en lekker eten, vertellen de organisatoren.

Tijdens de middagen kunnen consumenten en bedrijven met een eigen standje hun tweedehands kleding verkopen, en kunnen geïnteresseerden deze kleding kopen. Leuker dan op kledingsites als Vinted, vinden de initiatiefnemers Roos Herder, Iliana Holtland en Anne Postma.
Op een markt kun je de kleding aanraken en voelen, en kan je zien van wie de kleren geweest zijn.

De organisatoren vertellen dat ze de markt hebben bedacht om Zwollenaren kennis te laten maken met het kopen van tweedehands kleding, omdat dat beter is voor het milieu.
Ze kwamen op het idee omdat ze eerder de Zwolse organisatie van de Dutch Sustainable Fashionweek op zich hebben genomen. In Zwolle was nog geen dergelijke markt, dus besloten ze er zelf een op te richten. Kleding die overblijft aan het einde van de markt wordt niet weggedaan, maar gaat naar Stichting Kringloop Zwolle. Zo krijgen de kleren nog steeds een mooi, nieuw leven.

"Tijdens KLERENZOOI koop je kleding van andere consumenten en bedrijven en zie je ook echt van wie je het koopt. Je kan het kledingstuk vasthouden, de stof voelen, de maat inschatten, het item passen en hierop baseren of het iets voor je is”, vertelt Anne Postma van de organisatie.
Naast dat de kledingmarkten in het teken staan van het kopen van duurzame kleren, is er door de organisatie ook gezorgd voor muziek en horeca.

Meer op pagina 7.