Willem Coenen in de studio met Herman Brood.
Willem Coenen in de studio met Herman Brood. Foto: Ben Vulkers

Muzikaal eerbetoon voor een lieve vakman

Algemeen

ZWOLLE - Producer en geluidstechnicus Willem Coenen krijgt woensdag 7 september een muzikaal eerbetoon in popcentrum Hedon. De Zwollenaar overleed vorige week na een kort ziekbed. Coenen heeft veel betekend voor de Zwolse muzikanten en de muziekscene. “Deze avond brengen we een ode aan hem. Het is een manier om onze dankbaarheid te tonen”, zegt muzikant Albert Bartelds.

(door Joop de Haan)

Naam van de ode is ‘Willems Muzikale Moestuin’. De avond wordt georganiseerd door mensen die met Coenen hebben gewerkt, zoals Anja Louwerse. Ze was twaalfenhalf jaar eigenaar van muziekcafé The Livingroom op het Gasthuisplein en boekte veel bands. “Willem verzorgde dan het geluid. Zijn liefde voor de analoge mengtafels spatte van hem af. Als er een kraakje of brommetje in het geluid zat, zorgde hij dat het gemaakt werd. Dan was hij zomaar een hele ochtend bezig.”

Albert Bartelds speelde in The Prodigal Sons, een band die begin jaren 90 landelijk doorbrak, in 1994 op Pinkpop speelde, en woensdag voor het eerst weer bij elkaar komt. “Ik ken Willem vanaf het einde van de jaren 80. Hij had zijn studio boven het oude Zwols Popfront op het Rode Torenplein. Ik repeteerde daar met bandjes. En als je demo’s ging maken voor een platenmaatschappij, deed je dat bij Willem. Eind jaren 80 en begin jaren 90 had hij veel impact op de muziekscene in Zwolle.”

Albert deed in die tijd ook de programmering van het Zwols Popfront. “We hadden twee keer in de maand een bandje staan. Dan maakten we een deal, het bandje kwam spelen en Willem ging ze opnemen, dan hadden ze meteen goede live-opnames. Dat heeft hij gedaan tot het pand werd gesloopt.”
Coenen had passie voor muziek. Albert: “Maar ook heel veel liefde voor techniek en heel veel liefde voor de muzikanten. Hij was iemand die een stap extra deed, of wel tien stappen extra. Vooral voor jonge muzikanten, met een beginnende carrière was hij heel belangrijk.”
Met The Prodigal Sons heeft Willem veel demo-opnames gemaakt. Albert: “Hij ging ook mee toen we naar Amerika gingen. Willem was ook betrokken bij onze debuutplaat. Die werd opgenomen in een grotere studio, maar Willem was er wel bij. Hij was onderdeel van het team. Maar dat was hij bij heel veel bands.”
Anja: “Zo is het. Als Willem je in zijn hart had gesloten dan deed hij alles voor je. Hij stond altijd klaar voor muzikanten, wilde altijd iets extra’s doen.”

Willems specialiteit was het stemmen van drumstellen. Albert: “Daar was hij een fenomeen in, alle drummers zijn hem dankbaar. Als bandjes in de studio waren, zaten ze soms met de handen in het haar, want het drumstel klonk weer eens nergens naar. Dan werd Willem gebeld en die kwam op zijn fiets naar de desbetreffende studio.”

Anja herkent dat: “Als er een band in The Livingroom kwam spelen, zaten mensen soms in de herrie een drankje te doen. Want het drumstel werd eerst gestemd, daarna kwam de soundcheck. Dan zat de drummer van de band of Willem net zo lang op het drumstel te slaan tot het goed was.” Albert: “Hij had daar echt een oor voor. En dankzij het stemmen was de soundcheck korter.”

Naast dat vakmanschap was Willem ook geliefd om wie hij was. Albert: “Willem was echt een lieve man. Ik heb hem nooit boos meegemaakt. Terwijl hij wel omging met muzikanten. Dat vraagt soms om een stevige reactie. Hij was wel altijd duidelijk. Als hij iets niks vond, liet hij dat ook merken. Maar altijd vriendelijk, opbouwend en geduldig.”

Toen het bericht van Willems overlijden bekend werd, voelden mensen uit de Zwolse muziekscene de aandrang om iets te doen. Albert: “Er waren zoveel reacties op sociale media, ik werd gebeld, Anja wilde iets doen, maar ook anderen liepen rond met het idee om wat te organiseren. En het mooie is: De eensgezindheid is groot.” Anja: “Als je rond gaat bellen zegt iedereen: ‘Iets doen voor Willem? Ja, natuurlijk.”

Resultaat is een line-up met bands als Cafebar 401, Prodigal Sons, Rumble Cats, Marco Hovius, Weekend at Waikiki, Harvest, Micah, Holsappel en vele anderen. Anja: “Er staat woensdagavond een muzikaal naslagwerk op het podium.” Albert: “Een muzikale doorsnee van de laatste dertig jaar.”

‘Willem’s Muzikale Moestuin’ in Hedon begint woensdag 7 september om 20.00 uur, de entree is gratis.