Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Dierenopvang Flappus viert 10-jarig bestaan

Algemeen

ZWOLLE - Op 6 september was het 10 jaar geleden dat Flappus in een rijtjeshuis in de A-landen begon met de opvang van dieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een prachtig dierenverblijf aan de Hessenweg voor de opvang van allerlei soorten dieren. 

(door Annelies Kalisvaart)

Vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar, maar als je eenmaal de oprit oprijdt ontvouwt zich een oase van dierenverblijven. Er klinkt een vrolijk gekraai van de hanen op het erf.

De dieren

Heleen Wiltink, dierenverzorger van Flappus vertelt dat de 300 konijnen de hoofdmoot vormen. Sinds kort is er een mooie grote houten kapschuur waar ze in ruime hokken verblijven. De cavia’s zitten ernaast in een heerlijk koele schuur. 

Op de hokken hangen de naamkaartjes van de dieren. Ze hebben allemaal een naam zoals Puk en Floortje. Niet alle dieren zijn beschikbaar om geadopteerd te worden. Er is logeeropvang in de vakanties en hier wordt gretig gebruik van gemaakt, aldus Wiltink. Naast de opvang van cavia’s en konijnen is er onder andere een duivenverblijf waar een grote groep duiven in een prieeltje verblijft. Er lopen geitjes rond, er zijn buizerds en er is zelfs een biggetje. De katten zitten in een grote huiskamer waarnaast er een kleine huiskamer is voor de onzekere katten. 

Overdag komen bezoekers op afspraak kijken welk dier ze zouden willen adopteren. Ook zijn er regelmatig ouders met kinderen die het erf oplopen en de dieren komen bewonderen. Er staan informatieve bordjes bij de verblijven. Zo valt er een hoop te leren. Het is een levendige bedoeling van bezoekers, medewerkers en de dieren die lekker hun gang gaan. 

Schrijnende situaties

Er zijn ook schrijnende situaties vertelt Wiltink zoals onlangs een inbeslagname waarbij over de honderd dieren gebracht werden die zwaar verwaarloosd waren. Dit maakt wel indruk bij de vaste medewerkers maar ook de vrijwilligers en stagiaires. Ze zetten dan met zijn allen de schouders eronder en blijven net zolang tot ieder dier in zijn verblijf zit. 

Iedereen wordt opgetrommeld. De dieren worden allemaal genummerd en  nagekeken. Het is heel mooi om te zien als de dieren na verloop van tijd weer goed in zijn vacht of veren zitten en herplaatst  worden. Daar doe je het als verzorger voor aldus Wiltink.

Actie rondom 10-jarig bestaan

Om het 10 jarig bestaan feestelijk te vieren is er door de eigenaar Karl bedacht dat er een walk of fame wordt aangelegd van alle dieren die ooit geadopteerd. Bedoeling is dat de eigenaren een foto mailen van hun geadopteerde dier en 10 euro overmaken. Hier worden borden van gedrukt die door de hele opvang worden opgehangen. Het gaat om meer dan 20.000 dieren die afgelopen 10 jaar geadopteerd zijn. Er zijn al behoorlijk wat foto’s binnengekomen.

Met het geld wordt o.a. een ruimte gerealiseerd voor educatieve activiteiten zoals les geven aan kinderen over wilde dieren, het verzorgen en houden van huisdieren. Ook is er geld nodig voor medische kosten. Flappus is namelijk een stichting en afhankelijk van giften. Zie www.flappus.nl