Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Basisschool De Vlieger verder als WestWijs

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Het was vorige week donderdag feest op basisschool De Vlieger. Op deze dag werd de nieuwe naam onthuld van de basisschool in Westenholte. De Vlieger gaat verder als KBS WestWijs en is als eerste van de Vlieger-scholen 'ontvliegerd'.

De basisschool droeg in het verleden de naam Kerspelschool. Na een samenwerkingsverband ging de school verder als De Vlieger, maar dat werd verwarrend met meerdere Vlieger-scholen. 

“Wij waren Vlieger 1. In Stadshagen zat Vlieger 2 en later is er in Stadshagen ook nog Vlieger 3 bijgekomen”, vertelt directeur Ellen Zwakenberg van De WestWijs. Volgens Zwakenberg gaan de Vlieger-scholen, allemaal onderdeel van Stichting Catent, onafhankelijk van elkaar opereren en onder een nieuwe naam.

De school in Westenholte was als eerste aan de beurt wat betreft de naamsverandering. Zwakenberg noemt het de start van het 'ontvliegeren' van Vlieger 1, 2 en 3. Leerlingen, ouders en buurtbewoners mochten meedenken. Ideeën voor een nieuwe naam konden worden ingeleverd in een stembus. Vervolgens ging een werkgroep met ouders en leerkrachten aan de slag. 

Alle ideeën werden onder de loep genomen. Uiteindelijk kwam WestWijs eruit als beste naam. “Deze naam heeft verbinding met de wijk en ‘wijs’ staat voor onderwijs en eigenwijs. De naam WestWijs is door een van de ouders ingebracht en sprak ons het meeste aan”, aldus Zwakenberg.

Uiteraard moest er ook een nieuw logo komen. Er is gekozen voor een cirkel met daarin een poppetje en verschillende symbolen. Een hartje, een raket, een lampje, een potlood en een boom. Het hartje staat voor liefdevol en dat kinderen met plezier naar school gaan. Het potlood staat voor leren en de raket symboliseert de toekomst. Het lampje staat voor het inbrengen van ideeën en de boom staat voor de eigen omgeving. 

“In ons logo komen alle kernwaarden van de school terug. Kinderen mogen bij WestWijs eigenwijs zijn, ieder met zijn eigen talenten en ontwikkeling, waarbij er verschil mag zijn en iedereen met respect wordt behandeld. Daarnaast worden de kinderen bij WestWijs wereldwijs, met de blik naar buiten leren de kinderen dat ze onderdeel zijn van de maatschappij. Door bewegend leren en samenwerken te stimuleren, kunnen de kinderen zich met plezier ontwikkelen", aldus Zwakenberg. 

Je kunt dus gerust spreken van een nieuwe start. De kleur oranje is ingeruild voor blauw aan de buitenkant. Donderdag was het tijd voor de onthulling. Daarbij was er een speciale rol weggelegd voor Liz Cetin. Haar moeder bedacht de nieuwe naam van de school. 

Na de onthulling was het feest op het plein. Er was een springkussen en de kinderen konden een ijsje halen. Leerlingen, ouders/verzorgers en buurtbewoners konden genieten van een hapje en een drankje en er waren diverse activiteiten. Er kon gedanst worden op de muziek van een DJ, kinderen konden zich vermaken op een springkussen en een stormbaan en er was een ballonnengoochelaar.