Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Asielboot uit Zwolle gaat naar industriehaven Genemuiden om Ter Apel te ontlasten

Algemeen

GENEMUIDEN - De asielboot die nu in Zwolle ligt, komt eind deze maand naar Genemuiden. De boot ligt nu nog in Zwolle, maar vertrekt uit die stad op 30 september richting Genemuiden. Op het cruiseschip worden 85 asielzoekers opgevangen.

Het Riviercruiseschip, dat de naam MS Thurgau Saxonia draagt, komt vlakbij de industriehaven te liggen. De asielzoekers die zich nu al op het schip bevinden, blijven aan boord. “Dat is tot dusver voorspoedig verlopen”, schrijft de gemeente in een brief.

Elke gemeente in Nederland moet crisisnoodopvang bieden. “Dat is een opdracht die we gekregen hebben van de Rijksoverheid”, schrijft de gemeente in een brief. “In de regio IJsselland hebben de gemeenten over de uitvoering van deze opdracht onderling afspraken gemaakt. Door het aanbieden van de crisisnoodopvang ontlasten we het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat is hard nodig, want de nood is hoog.”

De bewoners van het schip hebben te maken met strikte regels. Tussen 23.00 en 6.00 uur mag er niemand het terrein rondom de boot op en af. Ook zijn er 24 uur per dag beveiligers aanwezig en er is een locatiemanager. De bemanning zorgt voor eten en schoonmaak. “De ervaringen met de crisisnoodopvang door middel van het schip in Zwolle zijn positief”, aldus de gemeente.

Het schip blijft tot en met 22 november in Genemuiden.

Enrico Kolk