Hardlopend Zwolle en omstreken kon weer genieten van de Salverda Berkumloop.
Hardlopend Zwolle en omstreken kon weer genieten van de Salverda Berkumloop. (Foto: Pedro Sluiter)

Parcourswijziging Salverda Berkumloop lijkt vaste voet aan de grond te krijgen

(Door Harry Bouwhuis)

HARDLOPEN - De Salverda Berkum blijft, na de Halve Marathon Zwolle, het meest populaire loopfestijn in Zwolle. Dat blijkt wel uit een terugblik met Rutger Blankvoort op de dertigste editie die dinsdag 6 september plaatsvond. Hij is voorzitter van de Stichting Berkumloop.

“Het is afwachten als je na die coronajaren de draad weer oppakt. Krijg je voldoende vrijwilligers? Hoe staat het met de publieke belangstelling en aanmeldingen van deelnemers? Nu een week later kunnen we opgelucht ademhalen. Het enthousiasme was groot. Maar je moet er wel wat voor doen als organisatie. Het gaat niet vanzelf.”
Berkumer Blankvoort is met de andere bestuursleden van de stichting, Jan Molhoek en André Plattel iedere dinsdag enthousiast loper bij de Loopgroep Berkum. Wijkcentrum De Weijenbelt is al sinds jaren het vertrek- en aankomstpunt van een grote groep enthousiaste loopfanaten.

Spannend

“De Salverda Berkumloop is vanaf de eerste editie in 1991 stapsgewijs uitgegroeid tot een begrip in de hele regio. Het enthousiasme was op een gegeven moment zo groot dat we een limiet moesten stellen. Die ligt nu op 1750 deelnemers. Ook om verkeerstechnische redenen hebben we dit jaar het parcours gewijzigd. Daar ontkwamen we niet aan. Best wel spannend, zowel voor deelnemers als de toeschouwers.”

Positief

Vanaf de Van Leeuwenhoeklaan liepen dinsdagavond de ruim twaalfhonderd atleten de Vechtdijk op richting Tussen de Verlaten en via de Maatgravenweg en over de brug over de Nieuwe Vecht de wijk weer in. De lopers van de tien kilometer pakten nog een ‘rondje’ Herfte mee. Blankvoort: “De reacties waren over het algemeen heel positief. Ook van de bekende loopgroep ´BB-lopers´. Dat zegt toch wel wat. En langs het hele parcours stond gelukkig ook veel publiek. De parcourswijziging lijkt een schot in de roos, omdat te smalle stukken nu tot het verleden behoren.”

Waar in 2019 de Keniaanse atleten Mercy Njoroge bij de vrouwen en bij de mannen Hillary Kipkoech na de tien kilometerloop op de hoogste trede van het erepodium stonden, won nu Lieve Tollet voor Hellen de Vries en Saskia Schutte. Taco Schaaf finishte voor Anne Mulder en Tim den Besten.
Op de vijf kilometer was Aline Kootstra de rapste voor Tessa Harbrink en Marije Veldman. Stijn Jansen zegevierde op die afstand voor Lukas Smit en Stef Alkema..

Kenianen

"Jarenlang vergaapten de toeschouwers en ook deelnemers zich aan de verbluffende snelheid van een klein groepje Afrikaanse atleten, veelal afkomistig uit Kenia. Deze editie was dat voor het eerst niet meer het geval", aldus Blankvoort.
"Daarnaast zien we sinds enkele jaren af van het betalen van startgelden. Die bedragen besteden we nu liever aan goede doelen. Ieder jaar kiezen we er drie."
"Dit jaar mochten we de twaalfduizend euro aan inschrijfgeld verdelen tussen de Wijkvereniging-Kinderboerderij Berkum, Kringloop voor Red een Kind en Vrienden van het Autismehuis”, vertelt een tevreden voorzitter die nu al uitziet naar editie 31, die gehouden wordt op dinsdag 12 september 2023.