Thomas Beelen gaat andermaal een duel aan tegen Willem II. Thomas van den Belt (6) wacht af. (Foto:Hans Smit)

PEC Zwolle kan zich nu al op bronzen kampioenschild hijsen

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Door de 2-3 winst tegen Jong AZ maandagavond, kan PEC Zwolle vrijdag in het thuisduel tegen ADO Den Haag periodekampioen worden. Of aanvoerder Bram van Polen het bronzen kampioensschild in ontvangst mag nemen, is wel afhankelijk van de concurrentie. De eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie gaat over negen wedstrijden. De ontmoeting tegen ADO is nummer acht.

PEC Zwolle is doordat Eindhoven maandag gelijkspeelde in en tegen Almere, alleen koploper met 19 punten uit zeven wedstrijden. Eindhoven staat op 17, Heracles staat op 13 punten, maar heeft nog een inhaalduel tegen Helmond Sport voor de boeg. Laten Eindhoven en Heracles komend weekend punten liggen tegen respectievelijk Roda en Telstar, dan is PEC winnaar van de eerste periodetitel, mits het het zieltogende ADO Den Haag verslaat.
Overigens is de stand wat vertekend. Dat komt omdat volgend weekend er een interlandweek zit aan te komen. Clubs kregen de keuze of om maandag in actie te komen of 'gewoon' in dat weekend. PEC koos voor het eerste en behaalde maandagavond een benauwde zege op Jong AZ.

Strijdwedstrijd

In Wijdewormer heerste PEC in de beginfase, kwam het op voorsprong en leek er weinig aan de hand. Vervolgens miste Bram van Polen een strafschop, kreeg de thuisploeg er ook eentje, die werd wel benut. In de tweede helft kwam PEC zelfs achter. Uiteindelijk werd het nog wel 2-3, door goals van Younes Taha en Dean Huiberts. “We hebben het ons zelf onnodig moeilijk gemaakt. Daardoor werd het een strijdwedstrijd, iets dat we niet wilden”, aldus Rav van den Berg, die een basisplaats had en sinds lange tijd weer eens een hele wedstrijd speelde.
Trainer Dick Schreuder had de basiself tegen Jong AZ, onder het mom alleen frisse jongens aan de aftrap, behoorlijk aangepast. Bart van Hintum, Luis Görlich, Tomislav Mrkonjic, Apotolos Velios en Jody Tutuarima bleven aan de kant. In hun plaats speelden dus Rav van den Berg, Dave van den Berg, Haris Medunjanin, Younes Taha en nieuweling Melayro Bogarde.
Zoals zo vaak dit seizoen was het begin van PEC Zwolle goed. Het dicteerde op het trainingscomplex van AZ de wedstrijd. Het overwicht werd halverwege de eerste helft omgezet in een wat gelukkige treffer. Lennart Thy was in de buurt, maar een voorzet verdween toch echt via Jong AZ-verdediger Finn Stam in de goal: 0-1.

Geschreeuw

Het leek nog positiever te worden voor PEC toen Bram van Polen een paar minuten later mocht aan leggen voor een strafschop. De aanloop van de aanvoerder beloofde weinig goeds en zijn slappe inzet werd gestopt door AZ-keeper Sem Westerveld. Het was blijkbaar het sein voor de thuisploeg om vrijuit te gaan spelen en dat resulteerde in de op dat moment terechte gelijkmaker. Arbiter Luuk Timmer wees tot verbazing van iedereen in Zwolle opnieuw naar de stip na een actie van Van Polen. “Dat was geen strafschop, ik had echt het idee dat de scheidsrechter meer afging op het geschreeuw van de AZ-speler”, vond Van den Berg, die zag dat Vasilios Pavlidis de penalty wel benutte.
In de tweede helft ging het spel heen en weer en moest PEC Zwolle zelfs een achterstand wegwerken toen Iman Griffith hoog in het doel raakschoot. De 2-2 viel na een goed uur spelen vlak nadat Zwolle volop gewisseld had. Met Velios voorop, kreeg PEC de overhand en de voorsprong was op dat moment dan ook terecht. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Dean Huiberts die hard uithaalde: 2-3. Daar bleef het bij en zo maakte PEC het chagrijn van vrijdag tegen Willem II goed met de zesde zege van het seizoen in zeven wedstrijden.

Teleurstellend

In de vrijdagavondwedstrijd werkte PEC weliswaar knap een achterstand weg, maar kon het de man meersituatie tegen Willem II uiteindelijk niet verzilveren: 2-2. "Je mag misschien blij zijn met een puntje, maar als je voor rust al gelijkmaakt, dan hoop je dat je in de tweede helft tegen tien man nog wel kan winnen. Dat lukt niet en dat is wel teleurstellend”, aldus Thomas Beelen.
De ploeg van Schreuder moest vrijdag na ruim tien minuten al vol in de achtervolging. Op dat moment leidde Willem II met 0-2. Lennart Thy uit strafschop en Tomislav Mrkonjic scoorden nog voor rust tegen, maar daar bleef het bij ondanks dat PEC de hele tweede helft met een man meer speelde na een rode kaart voor Willem II-verdediger Erik Schouten. "We probeerden veel ballen via de zijkanten in te brengen, alleen de voorzetten waren niet goed. We hebben gewoon te weinig gecreëerd. Ik kan mij eigenlijk geen kans herinneren. We hebben het niet goed uitgespeeld tegen tien man”, bekende Beelen vrijdagavond.