Suze met haar hond Pleun.
Suze met haar hond Pleun. Foto: Aangeleverd

Kroonkurken voor Suze, in Zwolle wordt al twee jaar hard gespaard

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - In Zwolle worden al twee jaar kroonkurken voor Suze gespaard. Er zijn inzamelpunten in winkels en verzamelpunten bij particulieren in Zwolle. De opbrengst van deze actie is bestemd voor een rolstoelbus voor Suze.

Suze 

Suze is de jongste van zes kinderen in het gezin van Hanneke en Patrick en een vrolijk en makkelijk meisje van 4,5 jaar vertelt moeder Hanneke. Ze is geboren met een zeldzame gen afwijking, vergelijkbaar met een zeer zeldzame spierziekte waardoor ze functioneert op het niveau van een baby. 

Suze heeft veel zorg nodig die door haar ouders gegeven wordt. Er zijn hulpmiddelen die ze gebruiken zoals een tillift, bedbox en een aangepast bed. Haar moeder is destijds heel impulsief de actie kroontjes voor Suze gestart om een rolstoelbus voor Suze te kunnen financieren. 

De bus

Suze en haar ouders zijn inmiddels in het bezit van de bus, maar deze wordt geleased. Om het leasen maandelijks te kunnen betalen moeten er nog steeds veel kroonkurken gespaard worden. Er zijn ook een aantal acties naast de kroonkurken, zoals oliebollen bakken tijdens oudjaar, statiegeldacties bij supermarkten. 

Om een indruk te geven van de opbrengst vertelt moeder Hanneke dat er voor een kilo dopjes, dat zijn vijfhonderd dopjes, 18 cent betaald wordt. Er zijn dus heel veel dopjes nodig. De opslag is bij een boer in ’s Heerenbroek die hiervoor ruimte beschikbaar heeft gesteld. Hier zijn ze heel blij mee. 

De afgelopen 2 jaar zijn de dopjes twee keer opgehaald door Jakiro metaal uit Apeldoorn. De eerste keer was dit 10.000 kilo en de tweede keer was het 10.360 kilo. 

Voor de laatste storting is door Jakiro metaal 4.000 euro betaald, dit was meer dan de werkelijke waarde en waren de ouders heel blij mee. De verwachting is dat ze 150.000 kilo nodig hebben om de bus volledig te kunnen betalen.

De stichting Suze

Inmiddels is er een stichting Suze opgericht. Deze bestaat uit vijf bestuursleden. Maaike, algemeen bestuurslid, vertelt dat ze er destijds bijgekomen is omdat ze ervaring heeft met wmo aanvragen en een communicatieachtergrond. Ze weet hoe moeilijk het kan zijn het wereldje van aanvragen en aanpassingen en hoeveel geld en tijd dit kost.

Wat de stichting nog mist aldus Maaike is een coördinator en vrijwilligers voor het ophalen van de dopjes. Mensen melden via de Facebook-groep dat ze dopjes voor Suze hebben ingezameld en dat ze opgehaald kunnen worden. 

Er zijn nu niet genoeg vrijwilligers om ze op te halen en om dit te coördineren. Dit wordt nu door ouders gedaan. Het zou ouders ontlasten als hier een paar mensen zich voor willen inzetten.

Toekomst

Suze heeft sinds kort een hond, Pleun, een golden retriever. Deze is nu nog jong en zal opgeleid worden tot signaleringshond voor epilepsie. De anderen kinderen in het gezin zijn bezig met hun eigen leven en vrienden. Suze heeft nu Pleun die er voor haar is en als een maatje naar haar toetrekt. Ze vergroot als het ware de wereld van Suze. 

Dit zijn hele mooie ontwikkelingen zegt de moeder van Suze. De bus zorgt er mede voor dat Suze zich kan ontwikkelen. De ouders van Suze rijden met de bus Suze drie keer per week naar een therapeutische school in Kampen. 

Daarnaast gaat Suze wekelijks naar het therapiebad en zijn er de noodzakelijke ziekenhuisbezoekjes. De bus wordt intensief gebruikt.

Het streefbedrag voor de bus is de aflossing van de bus. Dat is het allergrootste streven vertelt moeder Hanneke. Ze hopen over een tijdje te kunnen zeggen dat de bus voor Suze is. Dit zou voor ouders heel fijn zijn, de druk is er dan af om de bus te kunnen leasen. 

Moeder Hanneke vertelt dat ze graag een voorbeeld wil zijn voor haar kinderen en dat ze hiervoor hard moet werken maar misschien is dit wel te hard. www.stichtingsuze.nl